Яким чином оформлюються витрати на підтримку армії, передача матеріалів тощо?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Оновлено статтю – від 22.03.2022 року

Документальне оформлення

Законодавчі норми щодо порядку документального оформлення господарських операцій, зокрема,  норми ст.9 Закону України №996, Положення №88 щодо порядку оформлення первинних документів, наявності обов’язкових реквізитів тощо, залишаються незмінними та чинними.

Таким чином, якщо допомога надається грошовими коштами, то підтвердженням витрат будуть платіжне доручення на перерахування, з відповідним призначенням платежу, та Наказ по підприємству. 

Якщо допомога надається матеріальними активами, то необхідно скласти первинний документ – акт приймання-передачі ТМЦ з військовою частиною. Первинний документ повинен містити обов’язкові реквізити: 

  • назву документа (форми); 
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади та прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. 

 

Податковий облік. ПДВ.

Якщо ми говоримо про безоплатну передачу активів, то, відповідно до останніх змін, внесених до підр.10 р. ХХ Перехідних положень ПКУ Законом №2118:

«69.5. Операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування

Зверніть увагу, в даному пункті йде мова про добровільну передачу тільки на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони. За такими операціями з безоплатної передачі товарів податкові зобов’язання з ПДВ не виникають. При цьому, не виключаємо, що у випадку, якщо товари раніше було придбано підприємством з ПДВ з метою подальшого використання у господарській діяльності, платнику податків потрібно буде враховувати вимоги п.198.5 ст.198 ПКУ та провести нарахування податкових зобов’язань на базу оподаткування, якою буде ціна придбання такого товару.

При добровільній передачі товарів на користь іншим особам – оподаткування ПДВ в загальному порядку.

 

Податковий облік. Податок на прибуток.

Взагалі, надання допомоги – це витрати підприємства

На нашу думку, відповідно до класифікації витрат за НП(С)БО 16 «Витрати», такі витрати відносяться до «інших витрат» тому, що вони не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією продукції  (товарів, робіт, послуг), а виникають під час здійснення підприємством діяльності як такої (п.29 стандарту). Інші витрати обліковуються на рах. 977 “Інші витрати діяльності”.

Отже, якщо підприємство, яке надає допомогу, не застосовує податкові різниці відповідно до умов п.134.1.1 ст.134 ПКУ, то понесені витрати будуть враховані в повному обсязі у загальному фінансовому результаті діяльності підприємства, який й є об’єктом оподаткування податком на прибуток.

Якщо підприємство, яке надає допомогу, застосовує податкові різниці, то при визначені об’єкта оподаткуванням податком на прибуток слід враховувати податкові різниці, передбачені нормами пп.140.5.9 та 140.5.10 п.140.5 ст. 140 ПКУ.

При цьому, в частині застосування різниці за пп.140.5.9 п.140.5 ст. 140 ПКУ Законом №2118 внесені окремі звільнення. Так, відповідно до нового п. 69.6  підр.10 р. ХХ Перехідних положень ПКУ «коригування, встановлені підпунктом 140.5.9 пункту 140.5 статті 140 цього Кодексу, не проводяться щодо сум коштів або вартості

  • спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), 
  • технічних засобів спостереження, 
  • лікарських засобів та медичних виробів, 
  • засобів особистої гігієни, 
  • продуктів харчування, 
  • предметів речового забезпечення, 
  • а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, 

які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.»

Джерела:

Закон України №996 – Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996- XIV від 16.07.1999 р.

Положення №88 – Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене Наказом МФУ  № 88 від 24.05.1995

Закон №2118 – Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 №2118-IX

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці.Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Be the first to know!
Subscribe to the newsletter and receive
only the most useful information for your business!
Subscribe

    Leave your contacts, we will call you back in 5 min!

      Leave your details and we will contact you shortly

      KyivDniproKam'yansʹke
      Написать в
      Viber