Щодо волонтерської діяльності під час воєнного стану

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Зараз багато волонтерів надає допомогу ЗСУ, ТрО, переселенцям та/чи біженцям, й тому постають питання щодо вимог до оформлення такої діяльності.

Отримання коштів на особисту банківську карту

Найчастішим є отримання коштів на звичайну банківську карту та їх подальше використання на волонтерські цілі.

В такому випадку варто мати підтверджуючі документи отримання коштів та понесених витрат. Вони можуть знадобитись для надання пояснень в майбутньому при отриманні запиту податкових органів щодо сплати податків з доходів фізичних осіб, отриманих на таку банківську карту.

Ризик такого запиту не зменшився навіть за умов воєнного стану в країні, тому варто це враховувати завчасно. Не виключено, що пізніше офіційними органами будуть надані роз’яснення чи прийняті відповідні законодавчі зміни з цих питань. Однак, на сьогодні положення, які б передбачали звільнення від сплати податку з доходів фізичних осіб коштів, отриманих волонтером на свою особисту банківську карту, відсутні.

 

Реєстр волонтерів

Ще з 2014 року в Україні діє Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (далі – Реєстр волонтерів). З приводу його формування наявна відповідь 103.15 в ЗІР ДПС.

Реєстр волонтерів відповідно до п. 2 прим 1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону України від 05.07.2012 № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон № 5073) формується і ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та оприлюднюється на його офіційному вебсайті. 

Для включення до Реєстру волонтерів, благодійник – фізична особа подає заяву, копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті) та довідку з банку (довідки з банків) із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності. Включення до Реєстру волонтерів здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня. 

Витребування інших відомостей та документів, не передбачених п. 2 прим 1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону № 5073, забороняється.

Разом з цим варто врахувати, що включення до Реєстру волонтерів не звільняє фізичну особу від наявності у неї документів, що підтверджують отримання коштів та їх цільове витрачання.

Не виключено, що Закон № 5073 в частині Реєстру волонтерів та відповідь в ЗІР ДПС щодо нього будуть уточнюватись, оскільки вони приймались та діяли за інших обставин до оголошення воєнного стану в Україні.

 

Благодійні організації

Волонтерська діяльність також може здійснюватися відповідними благодійними організаціями. Їх створення та функціонування регулюється Законом № 5073. Однак, на даний час створення та реєстрація нових благодійних організацій ускладнена. Для діючих благодійних організацій необхідно перевіряти в їх установчих документах наявність положень щодо запланованої волонтерської діяльності.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці.Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Be the first to know!
Subscribe to the newsletter and receive
only the most useful information for your business!
Subscribe

    Leave your contacts, we will call you back in 5 min!

      Leave your details and we will contact you shortly

      KyivDniproKam'yansʹke
      Написать в
      Viber