ЗАКОН №2260: НОВІ ФОРМИ ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ / РОЗРАХУНКУ КОРИГУВАННЯ  

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

З попередньою частиною статті можна ознайомитись тут.

В зв’язку із набуттям з 27.05.2022 року чинності Закону України від 12.05.2022 № 2260-IX, яким відновлено податковий обов’язок платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних (далі – ПН) та розрахунків коригування (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) до 15 липня 2022 року передбачена реєстрація податкових накладних за лютий-травень 2022 року.

Отже, до 15.07.2022 року необхідно зареєструвати всі ПН, РК, які із-за воєнного стану не було можливості реєструвати.

Звертаємо Вашу увагу на наступне. На виконання наказу Мінфіну від 17.01.2022 р. № 15 з 1 березня 2022 р. застосовуються нові форми ПН/РК:

  • J/F1201013 Податкова накладна;
  • J/F1201113Додаток №1 до податкової накладної;
  • J/F1201213Додаток №2 до податкової накладної. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Докладніше про основні зміни до форм податкової накладної та розрахунку коригування нижче.

Зміни до форми ПН та додатка до неї:

  • Графу 7 розділу Б ПН перейменували. Тепер вона називається «Ціна постачання одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість».
  • Змінився зміст виноски 1 до форми ПН, яка відповідає за правильність заповнення номера ПН. За нею, «у порядковому номері після символу «/» зазначається код 2 — у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», або код 5 — у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 — у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни».

Тобто всі торговці, уповноважені застосовувати максимальні роздрібні ціни, повинні будуть під час складання податкової накладної зазначати в порядковому номері через рисочку код 6.

  • Також внесено зміни до форми додатка 1 до ПН. Назву графи 6 викладено в такій редакції: «Ціна одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість».

Зміни до форми РК

  • У формі додатка 2 до ПН «Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної» назву графи 8 викладено в такій редакції: «Ціна постачання товарів/послуг або максимальна роздрібна ціна товарів». Також змінено назву графи 9 на «ціна або максимальна роздрібна ціна (-) (+)».
  • І як і у формі ПН, у новій редакції викладено зміст виноски 1: «1 У порядковому номері після символу «/» зазначається код 2 — у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», або код 5 — у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 — у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни».

Зміни до Порядку №1307

  • Наказом №15 пункт 6 після абзацу дев’ятого Порядку №1307 доповнено новим абзацом десятим такого змісту: «Платники ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «6».

Тобто платники ПДВ, які постачають тютюн за максимальними роздрібними цінами, з дати набрання чинності новою формою ПН повинні складати окремі податкові накладні на такі операції.

  • Також Наказом №15 внесено зміни до абзацу першого пункту 15 Порядку №1307. Зокрема, уточнюється, що правила складання двох податкових накладних у разі постачання товарів нижче за ціну придбання не діятимуть щодо постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.
  • До того ж у Порядку з’явилася окрема норма щодо правил заповнення графи 7 для роздрібних торговців тютюном. Так, у разі складання ПН на операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, у графі 7 зазначають максимальну роздрібну ціну товару без урахування ПДВ.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Be the first to know!
Subscribe to the newsletter and receive
only the most useful information for your business!
Subscribe

    Leave your contacts, we will call you back in 5 min!

      Leave your details and we will contact you shortly

      KyivDniproKam'yansʹke
      Написать в
      Viber