Контрольовані іноземні компанії (КІК). Звітність КІК. Як адаптуватись до нових правил? Частина 1

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Підготовлено:

Ольга Мироненко, Департамент ТЦО

 

Поняття контрольованої іноземної компанії (КІК) визначено в Податковому кодексі України та стало особливо актуальним на сьогодні.

Цілі впровадження правил КІК?

Метою правил КІК є перешкоджання переміщенню прибутку з України в іноземні юрисдикції, в основному з низьким рівнем оподаткування.

Податкові резиденти України повинні звітувати про свої іноземні компанії та, в певних випадках, сплачувати податки з нерозподілених прибутків КІК.

Кого це стосується?

Податкових резидентів України – Фізичних або Юридичних осіб, що володіють або контролюють такі КІК.

КІК визнаються юридичні іноземні особи будь-якої іноземної юрисдикції або утворення без юридичного статусу (трасти, партнерства, фонди), в яких податкові резиденти України володіють:

  • часткою в КІК більше ніж 50% або
  • часткою в КІК більше ніж 10% за умови, що сумарна частина володіння декількома українськими резидентами в КІК перевищує 50% або
  • одноособово або з іншими пов’язаними особами-резидентами України здійснює контроль над КІК.

Під фактичним контролем мається на увазі, зокрема, що контролююча особа надає обов’язкові для виконання вказівки органам управління КІК; управляє банківським рахунком КІК або має можливість його блокування; має доручення від КІК строком понад 1 рік на здійснення суттєвих угод, без попереднього узгодження з КІК; при відкритті рахунку КІК контролююча особа вказується як бенефіціар.

Доводити факт здійснення фактичного контролю за КІК покладено на податкові органи.

Які зобов’язання покладаються на контролера КІК?

Контролюючі особи зобов’язані:

  • розрахувати скоригований прибуток КІК (прибуток КІК визначається відповідно до даних неконсолідованої фінансової звітності кожної КІК за відповідний календарний рік, (складеної за місцевими стандартами або МСФЗ);
  • подавати Звіт про КІК одночасно з поданням декларації про майновий стан та доходи для фізичної особи – контролера, податкової декларації з податку на прибуток підприємств для юридичної особи – контролера за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку;
  • до звіту про КІК в обов’язковому порядку додавати завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік;
  • подавати Повідомлення про кожну зміну частки участі в КІК або початок/закінчення здійснення фактичного контролю за КІК, ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах.

Крім того, за запитом контролюючих органів необхідно подати:

  • пояснення щодо КІК
  • Документацію щодо проведених КІК контрольованих операцій згідно ст. 39 ПКУ
  • аудиторський висновок, у разі сумніву податкових органів в достовірності фінансової звітності КІК

За який період та коли вперше подавати Звіт про КІК?

Звітним (податковим) періодом для цілей оподаткування прибутку КІК є календарний рік або звітний період, що закінчується протягом календарного року.

Першим звітним періодом для звіту про КІК є 2022 рік (у разі якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Перший звіт можна подати у 2024 році одразу за 2022 та 2023 рік. (п .54 Перехідних положень ПКУ).

Який обсяг інформації розкривається у звіті по КІК?

  1. Найменування КІК, адреса, організаційно – правова форма, номер державної реєстрації;
  2. Розмір частки, якою володіє контролююча особа в КІК;
  3. Структура володіння в разі опосередкованого володіння КІК;
  4. Інформація про розмір доходу (виручки) від реалізації товарів (послуг) КІК, прибутку від операційної діяльності та прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності КІК;
  5. Розрахунок скоригованого прибутку КІК;
  6. Інформацію про підстави звільнення від оподаткування КІК;
  7. Суми дивідендів, отриманих КІК прямо або опосередковано через ланцюг підконтрольних юридичних осіб від українських юридичних осіб;
  8. Суми прибутку КІК, фактично виплачені на користь контролюючої особи;
  9. Список операцій КІК з пов’язаними нерезидентами, нерезидентами низькоподаткових юрисдикцій і особливих ОПФ з Переліків КМУ №1045 та №480;
  10. Кількість працюючих в КІК, станом на кінець звітного (податкового) року;
  11. Інформація про суми прибутку КІК, отриманого від постійного представництва.

У разі неможливості забезпечити складання фінансової звітності КІК і / або розрахувати скоригований прибуток КІК до граничного терміну подання річної декларації про майновий стан та доходи або декларації з податку на прибуток, контролююча особа подає Звіт в спрощеній формі, із зазначенням інформації зазначеної вище в п.1-п.3. При цьому повний звіт про КІК подається до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком.

Чи завжди потрібно подавати Звіт про КІК?

Звіт подається навіть при наявності «сплячих» КІК, а також у разі наявності підстав для звільнення від оподаткування КІК, від’ємного значення прибутку КІК до оподаткування.

Як розрахувати скоригований прибуток КІК та підстави для звільнення від оподаткування КІК розповімо в наступній статті. Чекаємо.

 

 

Залишились питання з ТЦУ? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

Be the first to know!
Subscribe to the newsletter and receive
only the most useful information for your business!
Subscribe

    Leave your contacts, we will call you back in 5 min!

      Leave your details and we will contact you shortly

      KyivDniproKam'yansʹke
      Написать в
      Viber