Закон №2260: відновлення обов’язку подання звітності, сплати податків, реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування. Відшкодування ПДВ

Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

З першою частиною статті можна ознайомитись тут.

Закон України № 2260-IX в період дії воєнного стану умовно поділяє платників податків на три групи:

  • ті, що не мають можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків, подання звітності, реєстрації податкових накладних;
  • ті, платники податків, у яких відновилась така можливість;
  • ті, що мають таку можливість, у т.ч. на дату набрання чинності Закону.

Ті платники податків, що не мають можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків, подання звітності, реєстрації податкових накладних звільняються від відповідальності за недотримання встановлених строків у разі виконання таких обов’язків на протязі шести місяців після скасування воєнного стану.

Ті платники податків, у яких відновилась можливість, звільняються від відповідальності  за недотримання встановлених строків за умови виконання податкових обов’язків, граничний термін яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості, на протязі 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем появи такої можливості.

Платники податків, що мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки звільняються від відповідальності за умови дотримання наступних строків:

  • подання звітності, граничний термін якої припадає на період з 24 лютого 2022 року по 26 травня 2022 року (включно) — не пізніше 20 липня 2022 року;
  • сплата несплачених за період з 24 лютого 2022 року по 26 травня 2022 року (включно) податків – не пізніше 31 липня 2022 року;
  • реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування, дата виписки яких припадає на періоди лютий, березень, квітень та травень 2022 року – не пізніше 15 липня 2022 року.

Порядок підтвердження можливості або неможливості своєчасно виконувати податкові обов’язки Міністерством фінансів України ще не затверджено. Тому якщо ви маєте сумніви щодо документального підтвердження неможливості своєчасного виконання податкових обов’язків, зверніть увагу на вищезазначені строки.

Що стосується платників ЄП 2%: вони звільняються від відповідальності за умови реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, подання звітності та сплати податків, граничний термін яких припадає на період з 24 лютого до дня переходу платниками податків на ЄП 2% в строк не пізніше ніж 60 календарних днів після повернення з ЄП 2%.

Платники податків звільняються від відповідальності в випадку заниження податкових зобов’язань за умови подання уточнюючих розрахунків до декларацій з ПДВ за періоди лютий-травень 2022 року у строк не пізніше 25 липня 2022 року. Разом з тим під час дії воєнного стану, платники податків не мають права подавати уточнюючі розрахунки на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ до податкових декларацій за періоди до лютого 2022 року.

Закон України № 2260-IX поновлює право на бюджетне відшкодування ПДВ, у тому числі за періоди, починаючи з лютого 2022 року. Камеральні перевірки по сумам бюджетного відшкодування відновляться з 21 липня 2022 року. Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування буде відбуватися у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до реєстру.

Додатково, зверніть увагу на те, що Законом України № 2260-IX під час дії воєнного стану скасовано можливість подачі податкової звітності у паперовому вигляді.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Узнай первым!
Подпишитесь на рассылку и получайте
только самую полезную информацию для вашего бизнеса!
Подписаться

    Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в течение 5 минут

      Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в ближайшее время

      КиевДнепрКаменское
      Написать в
      Viber