Найпоширеніші операції додатка РІ

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Рошуор Анастасія, старший помічник аудитора,

Департаменту аудиту, МСФЗ та консалтингу  ТОВ АФ «Аудит-Інвест»

 

Правденко Лариса, старший помічник аудитора

Департаменту аудиту, МСФЗ та консалтингу  ТОВ АФ «Аудит-Інвест»

 

 

Тема податків для Компаній є однією з найважливіших, оскільки відповідальне ведення податкового обліку мінімізує податкові ризики та допомагає уникнути небажаних штрафів. Однак відображення даних в податкових деклараціях не завжди є простим процесом, і вимагає значної уваги, а також обізнаності та знання певних нюансів. 

Напередодні складання річної податкової звітності з податку на прибуток, ми нагадаємо вам основні особливості та найпоширеніші операції, за якими у Компаній з річним доходом більше 40 млн. грн. може виникнути необхідність заповнення відповідних рядків додатка РІ.

Отже, які різниці найчастіше зустрічаються в діяльності Компаній? Які облікові операції можуть надати привід до заповнення додатка РІ ? 

1. Амортизація

Рядки 1.1.1 та 1.2.1 додатку РІ містять показники практично завжди. Якщо у вас є основні засоби або нематеріальні активи, то навіть коли відсутні відмінності між сумами амортизації, нарахованої за обліковими та податковими правилами, дані рядки все одно будуть заповнені. 

Проте зверніть увагу на такі нечасті в обліку операції, як: 

  • вибуття (ліквідація, продаж) необоротних або нематеріальних активів,
  • проведення уцінки необоротного активу, наприклад, перед реалізацією.

За ними також виникають податкові різниці та повинні бути заповнені відповідні рядки додатка РІ.

2. Забезпечення та резерви

Всі операції з резервом сумнівних боргів (резервом під очікувані кредитні збитки) потребують свого відображення по рядкам 2.1.2, 2.1.3, 2.2.2 та 2.2.3 додатка РІ.

Також всі зміни сум забезпечень на інші витрати, наприклад, забезпечення витрат на аудит, забезпечення на судові розгляди тощо, повинні бути враховані  по рядкам 2.1.1, 2.2.1 та 2.2.2. 

Тільки за тими видами забезпечень, які пов’язані з оплатою праці, не виникають податкові різниці. Зокрема, це забезпечення витрат на відпустки, забезпечення на актуарні виплати або забезпечення на виплати премій, що нараховуються відповідно до умов Колективного договору або Положення про оплату праці (внутрішні документи Компанії).

3. Імпортні та експортні операції

З операціями ЗЕД рекомендуємо бути дуже уважними. 

Коригування у 30% –  норми пп.140.5.4 та пп.140.5.51 п.140.5 ст. 140 ПКУ – стосується операцій :

  • з реалізації товарів, необоротних активів, робіт та послуг на користь нерезидентів, які зареєстровані у державах (територіях) за Переліком КМУ №1045, або на користь нерезидентів з організаційною формою відповідно до Переліку КМУ №480, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи;
  • з придбання товарів, необоротних активів, робіт та послуг у нерезидентів за переліками, які наведені вище.

Коригування у 30% застосовується тільки за результатами податкового року до операцій, які не є контрольованими. Якщо ж ви доводите ціни в операціях за процедурою відповідно до ст. 39 ПКУ, то норми пп.140.5.4 та пп.140.5.51 п.140.5 ст. 140 ПКУ не застосовуються. 

4. Безповоротна фінансова допомога

У випадках здійснення операцій з надання безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) платнику, що не є платником податку на прибуток або сплачує податок на прибуток за «нульовою» ставкою, слід заповнити рядок 3.1.10 додатка РІ.

Податкові різниці не виникають лише у разі здійснення таких операцій на користь фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб.

5. Штрафи, пені, неустойки, відшкодування збитків

Якщо в звітному періоді в обліку Компанії відображалися витрати з:

  • нарахування штрафів, пені, неустойок,
  • відшкодування збитків, неодержаного доходу,

які нараховувалися відповідно до цивільного законодавства або цивільно-правових угод на користь осіб, що не є платниками податку або сплачують податок за «нульовою» ставкою, то повинні бути відображені суми коригування у рядку 3.1.11 додатку РІ. 

Також, не забуваємо, що починаючи з 23.05.2020 року в даному рядку додатку РІ відображається сума штрафів та пені, що нараховані контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства.

Наостанок, хотілось би нагадати, що Додаток РІ до податкової декларації з податку на прибуток подається:

  • добровільно – для малих компаній, у яких річний дохід не перевищує 40 млн грн.;
  • обов’язково – усіма платниками податку на прибуток, незалежно від категорії компанії, якщо вони вирішили зменшити фінансовий результат на величину збитку минулих (звітних) податкових періодів (п. 140.4.4 ПКУ);
  • обов’язково – для компаній, річний дохід яких за даними бухгалтерського обліку (без ПДВ та інших непрямих податків) перевищує 40 млн грн. При цьому до складу річного доходу повинні бути включені абсолютно всі доходи зі звіту про фінансові результати, такі як виручка, інший операційний дохід, фінансові доходи тощо.

Зверніть увагу, якщо перевищення доходу сталося у вас за підсумками 2021 року, то вже при визначенні об’єкта оподаткування за 2021 рік Компанія повинна застосовувати податкові різниці, а з 2022 року податкову декларацію з податку на прибуток складати щоквартально.

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

Be the first to know!
Subscribe to the newsletter and receive
only the most useful information for your business!
Subscribe

    Leave your contacts, we will call you back in 5 min!

      Leave your details and we will contact you shortly

      KyivDniproKam'yansʹke
      Написать в
      Viber