Амортизація. Типові помилки та їх вплив на облік та податки.

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Підготовлено:

Волкова Вікторія, аудитор Департаменту аудиту, МСФЗ та консалтингу 

 

Майже кожний бухгалтер на питання: «яким чином розрахована амортизація?» відповість: «так програма сама розрахувала» , і це зрозуміло, бо в наш час автоматизації ми звикли довіряти програмному забезпеченню як собі. 

Але існують далеко непоодинокі випадки допущення помилок в розрахунку амортизації, які можуть суттєво вплинути на показники фінансової звітності та на податковий облік.

Пропонуємо розглянути такі ситуації.

  • Розрахунок амортизації після модернізації 

В процесі перевірок ми звернули увагу на такі помилки в розрахунку амортизації основних засобів (далі – ОЗ) після того, як було проведено його модернізацію:

  • сума витрат на модернізацію не враховується при проведенні розрахунку амортизації в наступні періоди 

Тобто, Компанією витрачаються кошти на модернізацію, проводиться збільшення первісної вартості, а нарахування амортизації продовжується в тій самі сумі, що й до модернізації. В даному випадку Компанія «втрачає» витрати поточного періоду, фінансовий результат періоду – завищений. 

  • розрахунок суми амортизації після модернізації проводиться з нової балансової вартості, проте виходячи з загального початкового терміну використання засобу. 

В даному випадку потрібно розуміти механізм проведення розрахунку амортизації після модернізації. Так, сума амортизації після модернізації розраховується, виходячи з нової, збільшеної, балансової вартості об’єкта та з врахуванням залишкового терміну корисного використання. 

 

Формула для розрахунку:

Нова балансова вартість ОЗ / Залишковий термін корисного використання

 

Складові формули розраховуються наступним чином:

Нова балансова вартістьСума первісної вартості – Ліквідаційна вартість + Сума витрат на модернізацію – Накопичений знос на дату проведення модернізації

Залишковий термін корисного використання =  Загальний термін використання – Кількість місяців з початку використання  до місяця модернізації.

Тільки при такому розрахунку складових формули сума витрат, понесених на модернізацію, буде коректно врахована у витратах протягом залишкового терміну корисного використання об’єкта. 

При значних сумах проведених модернізацій наведені вище помилки будуть мати вагоме значення для поточного фінансового результату, що також впливає на визначення суми поточного податку на прибуток. 

  • Некоректний місяць припинення нарахування амортизації

Ми звернули увагу на доволі часті помилки в розрахунку амортизації для операцій з вибуття необоротних активів, коли в місяці вибуття об’єкта амортизація не нараховується. Таким чином, балансова вартість об’єкта вибуття буде завищеною.

Це перекручує показники між статтями звіту про фінансові результати та може мати вплив на визначення об’єкта оподаткуванням ПДВ у випадку реалізації необоротного активу. 

Наприклад, сума амортизації повинна була бути врахована у складі адміністративних витрат,  а замість цього потрапляє до складу інших операційних витрат як балансова вартість об’єкту, що вибуває.

Ще зустрічаються випадки, коли сума накопиченої амортизації об’єкта вибуття залишається в обліку. Тобто, основний засіб, наприклад, проданий, а сума його накопиченої амортизації продовжує обліковуватися по Кт рахунку 131 або 132. В результаті – завищення фінансового результату поточного періоду.

  • Вартісний критерій визнання МНМА

Відповідно п. 5 НП(С)БО 7 підприємства можуть самостійно установлювати вартісні ознаки  предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА).

Згідно пп. 14.1.138 п.14.1 ст. 14 ПКУ вартісний критерій визнання основного засобу з 23.05.2020 р. складає більше 20 тис. грн.

Тобто, якщо Компанія встановлює інші критерії визнання основного засобу, ніж зазначені у податковому кодексі, то при обчисленні об’єкту оподаткування податком на прибуток повинні бути визначені податкові різниці відповідно до ст.138 ПКУ.

Нам зустрічалися випадки, коли Компанія вже після 23.05.2020 р. продовжує визначати основним засобом об’єкт, вартість якого більше 6 тис.грн. (а є ще випадки, що більше й 2,5 тис.грн.), при цьому додаток РІ до декларації з податку на прибуток не містить різниць щодо цього

  • Строк корисного використання при оренді

Мова йде про ситуацію, коли Компанія має орендовані об’єкти необоротних активів, по яким проведена модернізація на значні суми. Відповідно, в обліку Компанія формує окремі об’єкти в сумі закумульованих витрат на модернізацію, які відносить до витрат періоду через амортизацію. Питання в тому, який термін встановлено для амортизації таких об’єктів?

Частіше бачимо, що Компанія при розрахунку амортизації орієнтується на мінімально допустимі строки амортизації, які встановлені пп.138.3.3 п.138.3 ст. 138 ПКУ для групи 9 «інші основні засоби» в розмірі 12 років, без врахування умов договорів оренди, за якими термін оренди активів значно менший, наприклад, 2 роки 11 місяців. 

Як результат –  перекручуються показники фінансового результату поточного періоду та періоду, в який закінчується фактичний термін оренди відповідно до умов договору, так як в період закінчення терміну оренди до витрат періоду буде віднесена вся недоамортизована вартість проведених модернізацій.

 

Підводячи підсумки, допущення помилок в розрахунку амортизації мають вплив на:

  • некоректне представлення інформації в Балансі щодо вартості активів, сум накопиченого зносу, та, відповідно, суми нерозподіленого прибутку;
  • заниження поточних витрат (собівартості, загальновиробничих витрат, адміністративних. витрат, витрат на збут тощо) Звіту про фінансові результати;
  • створення різниць, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів  у податковому обліку (ст. 138 розділу III Податкового кодексу України) та впливають на фінансовий результат до оподаткування (Додаток РІ). 

Крім цього, некоректне визначення поточного фінансового результату може вводити в оману вищий управлінський персонал (власників) стосовно суми прибутку до розподілення.

Наші рекомендації. 

На нашу думку, доречним буде встановлення точок контролю за коректним введенням в облікову програму параметрів для розрахунку амортизації, застосування вибіркової перевірки операцій на значні суми модернізацій тощо, а для своєчасного врахування змін законодавства  – запрошуємо вас на наші практичні вебінари, які фахівці Аудит-Інвест проводять регулярно по актуальним питанням податкового та бухгалтерського обліку!

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Be the first to know!
Subscribe to the newsletter and receive
only the most useful information for your business!
Subscribe

    Leave your contacts, we will call you back in 5 min!

      Leave your details and we will contact you shortly

      KyivDniproKam'yansʹke
      Написать в
      Viber