Чому керівникам важливо розуміти бухгалтерський облік?

 

На наш погляд, кожен керівник, який бажає досягти успіху в бізнесі повинен знати хоча б основи бухгалтерського обліку, щоб оперувати ними у власній діяльності. Можливо, у Вас виникне питання: навіщо обтяжувати себе, якщо на ринку купа фахівців з бухгалтерського обліку, бухгалтерів вищої категорії та аутсорсингових компаній, що пропонують вести бухгалтерію? Ми не говоримо про те, що Ви самі повинні складати баланси, звіти та виписувати накладні. Мова  йде про необхідність розуміння деяких розділів бухгалтерського обліку та фінансів, а саме:

– Що таке “дебіторська/кредиторська заборгованність”, “операційний прибуток”, “валовий прибуток”

– Як проаналізувати та інтерпретувати фінансову звітність

– Як складати фінансові плани

– Як приймати інвестиційні рішення

– Як фінансуються компанії тощо.

 

Дійсно, багато керівників не знають відповідей на ці питання. Але за допомогою даної інформації Ви зможете оперувати термінами надходжень грошових коштів, бачити наперед можливі фінансові проблеми та заздалегідь готуватись до їх вирішення. Більш того, отримаєте інформацію:

  • Чи варто продовжувати ту чи іншу діяльність
  • Чи вкладати кошти у той чи інший проект
  • Чи продавати ту чи іншу продукцію

Якщо Ви займаєте посаду директора, знання бухгалтерського та фінансового обліку будуть дуже важливими з причини законодавчої відповідальності. Та наступного разу, перш ніж ставити підпис на звіті, Ви зможете вимагати розшифровку усіх статей балансу, перевірити достовірнісь даних звіту.

Крім того, розуміння основ обліку дозволить Вам контролювати дії власного бухгалтера. Навіть якщо Ви повністю йому довіряєте, то від банальних помилок ніхто не застрахований, а відповідальність нести та штраф платити все ж таки Вам.

На власній практиці ми зтикалися з керівниками, яким необхідно було підготувати презентацію з використанням бухгалтерських даних для потенційних інвесторів/партнерів. Не дивлячись на те, що наші фахівці повністю готували даний проект та були присутні на захисті, керівники компанії все одно проаналізували показники, що “відкрило очі” їм на власний бізнес.

Якщо Ви тільки плануєте займати управлінську посаду, Вам, скоріше, доведеться займатись плануванням роботи свого підрозділу. Іншими словами, Ви будете розраховувати перспективні фінансові  показники, встановлювати фінансову мету. Якщо Ви не будете знати, як користуватись фінансовою інформацією, то опинетесь у невигідному положенні порівняно з тими, кому це дуже добре відомо. Як керівник, Ви також будете приймати участь у прийнятті рішень, стосовних розподілу обмежених ресурсів компанії між проектами. Для цього необхідні навички проведення аналізу витрат та результатів для різноманітних проектів, тут Вам знову знадобляться знання в області бухгалтерського обліку та фінансів.

Сказане, звісно, не означає, що ефективним керівником може бути тільки кваліфікований бухгалтер. Але якщо Ви хочете досягти успіху, то повинні придбати відповідні практичні навички в області бухобліку. Ось декілька статей, які допоможуть Вам в цьому:

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber