ПДФО при продажу рухомого та нерухомого майна юридичною особою фізичній особі

Відповідно до пп. «в» пп. 14.1.54 ПКУ дохід з джерелом його походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у т. ч. від будь-яких видів їх діяльності на території України, зокрема доходів від продажу рухомого та нерухомого майна.

Також згідно пп. 164.2.4 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включається частина доходів від операцій з майном, розмір яких визначається згідно з положеннями ст. 172 «Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна» та ст. 173 «Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна» Кодексу.

Враховуючи інформацію, зазначену у ПКУ, при продажу рухомого та/або нерухомого майна юридичною особою фізичній особі за звичайними цінами – об’єкта оподаткування ПДФО у фізичної особи не виникає, оскільки фізична особа фактично несе витрати на придбання майна.

Проте, якщо при продажу такого майна юридичною особою фізичній особі надається індивідуальна знижка, то у розмірі знижки у фізичної особи виникає дохід, який оподатковується на загальних підставах.

При цьому сума знижки звичайної ціни (вартості) при продажу (відчуженні) на користь фізичної особи житлової нерухомості, набутої у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно за договорами іпотеки, що забезпечує кредит, наданий в іноземній валюті не оподатковується.

 

Джерела:

Продаж автомобіля ЮО фізичній особі: що з ПДФО?

 

Залишилися питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber