Строки корисного використання поліпшень орендованого ОЗ

В Індивідуальній податковій консультації № 4056/ІПК/99-00-05-05-02-06 від 30.09.2020 р. Державна податкова служба України розглянула звернення платника податків, щодо мінімально допустимого строку амортизації витрат на поліпшення (капітальний ремонт/модернізація) орендованого об’єкту ОЗ.

 

У зверненні зазначалось, що основним видом господарської діяльності платника є надання послуги з організації доставки вантажів на митній території України. У зв’язку зі здійсненням поточної господарської діяльності, платник укладає договори оренди приміщень з юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, фізичними особами по всій території України для розширення власної мережі. Згідно договорів оренди товариство має право проводити ремонт орендованого приміщення.

Платник веде бухгалтерський облік, керуючись Міжнародними стандартами бухгалтерського обліку (далі – МСБО) та Міжнародними стандартами фінансової звітності.

У платника виникло питання щодо використання строків корисного використання, в рамках строків договорів оренди по об’єктах основних засобів – ремонти орендованих приміщень. 

 

Відповідь (коротко): 

У п.п.138.3.3 п.138.3 ст.138 Податкового Кодексу України визначені групи основних засобів (інших необоротних активів) та мінімально допустимі строки їх амортизації у податковому обліку. 

Витрати на поліпшення (ремонт) орендованих основних засобів, що збільшують майбутні економічні вигоди, які спочатку очікувалися від їх використання, у податковому обліку відображаються як окремий об’єкт групи 9 «інші основні засоби» з мінімально допустимим строком корисного використання 12 років. 

Водночас при визначенні об’єкта оподаткування платники податку – орендарі на підставі  положень  абзацу другого п.138.1 та абзацу другого п. 138.2 ст. 138 Податкового Кодексу України мають збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації вартості поліпшення (ремонту) орендованих основних засобів відповідно до МСФЗ та зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації вартості поліпшення (ремонту) орендованих основних засобів відповідно до п. 138.3 ст. 138 Податкового Кодексу України.

 

Звертаємо увагу, що переглянути розгорнуту відповідь від ДПСУ можливо в Єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій. 

Джерело:
ІПК ДПСУ від 30.09.2020 р. № 4056/ІПК/99-00-05-05-02-06

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber