Оренда під час карантину

Оскільки багато орендованих ділянок примусово не використовуються, а більшість використовується частково, орендарі намагаються домовитись з орендодавцями про відміну або часткову сплату орендної ставки на період карантину.

Згідно з цим 14 квітня 2020 року було прийнято Закон України № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

У п.12 ЗУ № 553-IX йдеться про внесення змін до п. 14 Цивільного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., №№ 40-44, ст. 356).

Зміни полягають у тому, що через запровадження КМУ обмежувальних карантинних заходів та через заборону певних видів господарської діяльності з використанням орендованого майна, з метою запобігання поширенню на території України COVID-19, згідно Цивільного кодексу України наймач (орендар) має право:

  • вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання або істотно погіршився стан об’єкта оренди (ст.286 ч.2);
  • вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася (ст.762 ч.4);
  • на звільнення від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає (ст. 762 ч.6).

Проте, необхідно зазначити, що прийнятий Закон жодним чином не впливає на орендатора, оскільки максимальний розмір орендної плати на період карантину законом не передбачено. Питання зниження ставки оренди вирішуються шляхом переговорів між орендарем та орендодавцем, які підкріплюються додатковою угодою до договору оренди.

 

Джерело:

  1. ЗУ № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік»;
  2. Цивільний кодекс України;
  3.  Оренда під час карантину: кому та скільки доведеться заплатити

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber