8 серпня 2020 р. набрав чинності Закон України №786-IX (Законопроект №2524)

14 липня 2020 р. прийнято Закон України №786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (ЗАКОНОПРОЕКТ №2524), що набрав чинності 08.08.2020 р. 

З усіх анонсованих змін щодо операцій з нерезидентами у тексті Законопроекту № 2524 до остаточного тексту  Закону потрапили лише наступні.

Зміни щодо визначення ділової мети (п.14.1.231 ПКУ)

Економічним ефектом від господарської діяльності не обов’язково має бути приріст (збереження) активів платника податків та/або їх вартості.

При визначенні ділової мети необхідно керуватись виключно метою діяльності, а не її фактичним результатом (якщо мова йде про несплату податків або зменшення обсягу оподатковуваного прибутку платника податків).

Операціями без ділової мети вважаються такі операції, якщо в зіставних умовах особа не була б готова придбати (продати) роботи (послуги), нематеріальні активи, а відтепер і товари, що є предметом операцій у непов’язаних осіб.

Зміна у визначенні доходів з джерелом походження з України з метою оподаткування нерезидентів (п.141.4, п.п. 14.1.54 ПКУ)

Відтепер будуть оподатковуватись доходи нерезидента від відчуження акцій чи корпоративних прав у статутному капіталі юридичної особи-резидента України (а тільки не нерезидента, як було раніше), вартість яких на 50 і більше відсотків утворювалася за рахунок нерухомого майна, що розташовано в Україні та належить такій юридичній особі – резиденту України або використовується такою юридичною особою – резидентом України на підставі договору довгострокової оренди, фінансового лізингу чи аналогічного договору. 

Неоподатковувана ліквідація КІК

Запроваджена неоподатковувана ліквідація КІК для фізичних осіб упродовж 2020-2021 звітних періодів за умови, що:

  • процедура ліквідації розпочата не раніше 1 січня 2020 року та завершена не пізніше 31 грудня 2021 року,  
  • одночасно з податковою декларацією за відповідний звітний рік платник податків подав до контролюючого органу заяву про звільнення від оподаткування отриманих доходів із зазначенням деталей щодо КІК, переліку доходів та майна, отриманих у зв’язку з його ліквідацією.

Усі інші анонсовані зміни до ПКУ стосовно перечення терміну запровадження окремих норм щодо ТЦУ, КІК, постійних представництв нерезидентів тощо прийнято не було.

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber