Квест платника податків або Обов’язкова реєстрація платником ПДВ

Підготовлено:

Прокопенко Наталія, бухгалтер вищої категорії

 

Сподіваємося, що всі бухгалтери, які ведуть облік юридичних та фізичних осіб – платників податку на прибуток, не забувають про необхідність контролю досягнення порогу обороту, при якому ЮО або ФОП зобов’язані стати платниками ПДВ. Причому цей знаменний момент може настати раптово, як для бухгалтера, так і для власника бізнесу.

Для початку нагадаємо, коли ж вашому підприємству доведеться зануритися в чарівний світ податкового кредиту, СЕА та розблокувань податкових накладних.

Критеріїв для обов’язкової реєстрації всього 2:

  1. Підприємство (ФОП) – платник податку на прибуток (тобто не є платником єдиного податку);
  2. Оборот від операцій, які згідно з ПКУ підлягають оподаткуванню ПДВ, за останні 12 календарних місяців перевищив 1 млн.грн. (п.п.181.1 ПКУ)

Оборот– це більший з показників – загальна сума отриманих оплат / авансів, або сума реалізації товарів / послуг (в тому числі через Інтернет), які підлягають оподаткуванню ПДВ. Якщо протягом 12 календарних місяців (включаючи поточний) оборот перевищив 1 млн.грн, то не пізніше 10 числа наступного місяця ви зобов’язані подати до податкової за місцем реєстрації Заяву за формою 1-ПДВ. Заява подається виключно в електронному вигляді, ніяких додатків до неї не передбачено. А відмовити в реєстрації податковий орган може тільки в певних випадках – якщо ви порушите термін подачі заяви, якщо ваше підприємство не відповідає критеріям обов’язкової реєстрації, або взагалі не підлягає реєстрації платником ПДВ (знаходиться в стадії ліквідації, статутні документи визнані судом недійсними та ін.).

На цьому етапі, може здатися, що цифрова епоха спілкування з ДПІ в нашій державі вже настала, тому що йти «знайомитися» в ДПІ вам не потрібно, показувати первинні документи немає необхідності, та й взагалі – ви зобов’язані зареєструватися згідно вимог законодавства, які заперечення можуть бути у податківців? Але на практиці подача заяви для обов’язкової реєстрації платником ПДВ, стараннями податківців може перетворитися на справжній квест! А пов’язано це з тим, що підприємству, яке своєчасно не пройде процедуру обов’язкової реєстрації, загрожують значні санкції, а саме – нарахування та сплата ПДВ на рівні зареєстрованого платника, але без права скористатися податковим кредитом. Крім того, якщо підприємство взагалі не подасть заяву на реєстрацію, то до нього можуть застосувати штрафні санкції в розмірі 25% від суми податку (50% при повторному порушенні).

У цій статті ми крок за кроком розберемо, як же пройти цей шлях з найменшими витратами часу і нервів, і найголовніше, досягти бажаного результату.

Отже, якщо в поточному місяці оборот оподатковуваних операцій перевищив 1 млн.грн, то до 10 числа наступного місяця необхідно відправити (через MeDOC або електронний кабінет) Заяву за формою 1-ПДВ. Зверніть увагу, щоб усі необхідні реквізити були заповнені. У ДПІ є 3 робочі дні на розгляд заяви, але чекати манни небесної, звичайно ж, не варто. У районній ДПІ розглядати вашу заяву без підтверджуючих документів не будуть. ПКУ дає податківцям право звернутися до платника податків із письмовим запитом на надання документів (п.п.73.3 ПКУ). Але на практиці виконувати зайву роботу (складати запит) інспектор не збирається, розшукувати ваші контакти (в ЄДРПОУ, в електронному кабінеті) – теж не буде. І тому просто відхилить вашу заяву за формальних причин.

Тому необхідно зателефонувати в  відділ  ПДВ вашої районної ДПІ та повідомити інспектору про те, що ваше підприємство подало заяву в зв’язку з обов’язковою реєстрацією платником ПДВ, і уточнити, чи є необхідність подавати копії підтверджуючих документів і обов’язково залишити свій контактний номер телефону.

У разі, якщо копії документів необхідно таки подавати (а інших випадків ми поки не зустрічали), вам необхідно подати наступний (приблизний) комплект документів:

  • супровідний лист у довільній формі;
  • договори з покупцями;
  • вхідні платіжні доручення / банківські виписки, що підтверджують надходження оплат (рекомендуємо отримати в банку завірені копії);
  • видаткові накладні / акти виконаних робіт;
  • регістри обліку розрахунків з покупцями (ОСВ за рахунком 36, 68).

Документи подаються в ЦОП (Центр обслуговування платників) вашої податкової інспекції.

Важливі моменти подачі документів:

  • подаємо завірені належним чином копії документів;
  • період, за який подаються документи – 12 календарних місяців;
  • сума оподатковуваних операцій за документами повинна відповідати загальній сумі, зазначеній в заяві 1-ПДВ;
  • документи повинні бути коректно оформлені та містити всі необхідні реквізити;
  • лист повинен містити перелік документів, що подаються;
  • в ДПІ на копії листа не забуваємо отримати позначку про прийом.

При підготовці пакету документів рекомендуємо застосовувати принцип розумної достатності, тобто подати необхідний мінімум документів, щоб не надавати податківцям зайвої інформації.

Після подачі документів рекомендуємо знову передзвонити у відділ ПДВ та уточнити, чи отримали вони документи, чи достатньо інформації, чи все влаштовує інспектора.

Якщо, незважаючи на всі ваші зусилля, заяву відхилили, у вас є 5 календарних днів на повторну подачу заяви та підтверджуючих документів (п.п.63.9 ПКУ).

Ну, а якщо удача вам посміхнулася, то шукайте своє підприємство в реєстрі платників ПДВ. Внести до Реєстру платників ПДВ вас повинні з дня прийняття рішення про реєстрацію.

Підсумовуючи вище сказане, хотілося б відзначити, що добровільна реєстрація платником ПДВ, або реєстрація при переході з єдиного податку, для отримання успішного результату, вимагає тільки коректного заповнення заяви та дотримання строків її подання.

Як то кажуть, висновки робіть самі!

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber