Корпоративний рахунок на підприємстві. Які операції допустимі?

Минулого тижня ми запитали наших передплатників на Facebook: про що б Ви хотіли дізнатися від аудиторів? Які теми цікаві?

Відразу з кількох сторін отримали питання: «Чи можна закордоном користуватися корпоративною карткою? І які операції допустимі? ».

З великою радістю відповідаємо! У даній статті ми постаралися розкрити питання використання корпоративних платіжних карток, які особливо зручні для використання у відрядженнях.

 

Корпоративний рахунок на підприємстві. Які операції допустимі?

Якщо на підприємстві є корпоративна картка, це дозволяє уникнути всіх бюрократичних складнощів при отриманні готівкової іноземної валюти для видачі її працівникові,.

Відзначимо також, що платіжні картки міжнародного зразка, які існують сьогодні, дозволяють знімати з карткового рахунку кошти у валюті країни перебування, незважаючи на те, що на самому картковому рахунку кошти враховуються в гривнях. Це позбавляє від необхідності відкриття валютного рахунку.

Корпоративна картка – це спеціальне корпоративне платіжний засіб, який дає змогу його держателю здійснювати операції за рахунком підприємства. Одночасно визначає права і обмеження на використання карткових рахунків та здійснення операцій за ними.

Можуть застосовуватись наступны платіжні системи:

  • дебетова,
  • дебетово-кредитна
  • кредитна.

​Найбільш поширена – дебетова схема, передбачає здійснення користувачем платіжних операцій з використанням спеціального платіжного засобу в межах залишку коштів, які обліковуються на його рахунку.

Куди Ви можете списувати гроші з корпоративної картки?

• на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті);

• оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень;

• оплату телефонних розмов;

• оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку зі здійсненням таких витрат;

• добові витрати (на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи).

Всі зазначені вище витрати повинні бути підтверджені документально (крім добових витрат) у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), електронних квитків (за наявності посадкового талона) та документа про сплату за всіма видами транспорту, чартерних рейсів, рахунків, отриманих з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо.


У п. 7.3. Постанови НБУ № 223 зазначено, що операції користувачів повинні виконуватися з оформленням квитанції платіжного термінала, чека банкомату, сліпа та інших документів за операціями з використанням спеціальних платіжних засобів в паперовій формі, які складаються і друкуються державною мовою за місцем проведення операції.

Поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних засобів, використовується з урахуванням обмежень, встановлених законодавством України.

 

Засоби з поточного рахунку юридичної особи НЕ МОЖУТЬ БУТИ ВИКОРИСТАНІ за допомогою спеціального платіжного засобу для:

• отримання заробітної плати, інших виплат соціального характеру;

• розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами);

• здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі.

Кошти з поточного рахунку в іноземній валюті юридичної особи МОЖУТЬ БУТИ ВИКОРИСТАНІ за допомогою спеціального платіжного засобу виключно для:

• отримання готівки за межами України для оплати витрат;

• здійснення розрахунків в безготівковій формі за межами України, які пов’язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру.

Таким чином, за допомогою корпоративної картки (валюти, знятої з цієї карти) працівник, перебуваючи за кордоном у відрядженні, не має права купувати товарно-матеріальні цінності, оплачувати роботи, послуги для цілей підприємства за винятком вищенаведеного.

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber