1 січня 2020 року набрала чинності нова редакція правил Інкотермс

Підготовлено:

Ангеліна Кравцова, консультант Департаменту трансфертного ціноутворення

 

1 січня 2020 року набрала чинності нова редакція правил Інкотермс

Міжнародна торгова палата (The International Chamber of Commerce) офіційно оприлюднила впровадження оновленого тексту торгових умов поставки товарів, що відповідають сучасним вимогам комерційної практики, – Інкотермс 2020.

Нові правила Incoterms 2020 (Видання ICC № 723) набули чинності 1 січня 2020 р. Назви термінів збереглися старими, за винятком терміну DAT (Delivered at Terminal) з Інкотермс 2010, який в новій версії замінений на DPU (Delivered at Place Unloaded). Ключові зміни зазначені в таблиці нижче.

Назва Що змінилось Детальний коментар щодо змін
FCA  – «Free Carrier / Франко перевізник» Відповідно до нових правил Incoterms 2020 року, умова

поставки FCA дозволяє сторонам домовитися в договорі  купівлі-продажу, що покупець повинен дати вказівку своєму перевізнику видати коносамент з бортовим записом продавцю.

Базис поставки FCA Інкотермс 2020, передбачає два можливих місця відвантаження продавцем товару:

1) місце, яке належить продавцю: його склад, фабрика, магазин.

2) місце, яке не належить продавцю: морський порт, термінал.

Проблеми з цим базисом виникали, коли доставка товару здійснювалася морським транспортом (морським контейнером), а продавець і покупець домовилися використовувати банківський акредитив, як спосіб оплати за товар. Для отримання оплати продавець повинен був підтвердити відправку товару покупцеві, тобто після навантаження товару на борт морського судна надати в банк, коносамент з позначкою «на борту». Але морський перевізник, як правило, не надавав продавцеві, коносамент з такою відміткою, оскільки не був зобов’язаний.

 

CIF – «Cost Insurance and Freight / Вартість, страхування і фрахт» Передбачена    можливість збільшити страхове покриття за бажанням сторінБазис поставки як і раніше передбачає мінімальний рівень страхування, але сторонам надається можливість збільшити страхове покриття.

 

CIP «Carriage and Insurance Paid to / Перевезення і страхування оплачені до Зобов’язання продавця застрахувати вантаж з максимальним покриттям, а не з мінімальним, як було у попередній редакції.В новій редакції продавець зобов’язаний застрахувати товар від всіх ризиків з максимальним страховим покриттям і страховою сумою не менше 110% від вартості товару. Однак, сторони можуть погодитися в контракті на більш низький рівень страхового покриття, якщо вони того побажають.

 

DAT – «Delivered at Terminal / Поставка на терміналі» Назва змінена на DPU «Delivered at Place Unloaded / Поставка в місці розвантаженняВ новій редакції тепер зазначається будь-яке місце призначення, в якому може бути здійснене розвантаження товару, а не тільки термінал.

 

DDP – «Delivered Duty Paid» named place / « Поставка зі сплатою мита» Назва залишилась незмінною.

Зміни стосуються зобов’язань з розвантаження товару.

В новій редакції обов’язок розвантаження товару у місці розвантаження покладається на покупця на відміну від редакції 2010 р., де розвантаження здійснював продавець.

 

Правила Інкотермс 2020 можуть застосовуватися українськими підприємствами з 1 січня 2020 року. При цьому можна продовжувати використовувати колишні версії правил. У зв’язку з цим учасникам міжнародної торгівлі, які вибирають Інкотермс для регулювання своїх відносин, при вказівці базису поставки рекомендується точно позначати, яку саме версію Інкотермс вони мають намір використовувати.

Інкотермс 2020 це остання версія правил, яка, як очікується, буде діяти протягом десятиліття, до 2030 року. За даними Міжнародної торгівельної палати (INTERNATIONAL CHAMBER OF COMMERCE) Правила передивляються спеціалістами кожні 10 років. Отже, наступний перегляд правил Інкотермс можна очікувати в 2029 році. В даний час можливо будуть внесені технологічні поправки, що відображають події, пов’язані з цифровою торгівлею, і все більш широке використання контрактів, пов’язаних з інтелектуальною власністю, яка наразі відсутня в Інкотермс 2020.

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

 

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber