Дивіденди нерезидентові? Легко!

Дивіденди нерезидентові? Легко!

Подготовлено:

Дарья Борисенко, бухгалтер 

 

Яка мета створення і ведення бізнесу? Відповідь на це риторичне питання – отримання прибутку, тому що це має першорядне значення для виживання і росту компанії. Ми впевнені, що ваше підприємство приносить прибуток, а це означає, що власники і учасники бажають і мають право на отримання частини прибутку у вигляді дивідендів.

Так склалося, що у багатьох українських компаній на сьогоднішній день один із засновників – іноземець (тобто нерезидент). У зв'язку з цим фахівцям Audit-Invest все частіше стали надходити питання:

  • Який порядок визначення та нарахування дивідендів засновникам?
  • Як правильно документально оформити виплату дивідендів?
  • Які податки потрібно заплатити з дивідендів нерезиденту? І в якій країні? В які терміни?
  • І нарешті, як же купити валюту для виплати?

 

З огляду на практику фахівців Audit-Invest в цьому питанні, ми можемо з упевненістю сказати, що єдиної відповіді на всі ці питання немає! Є маса чинників, які необхідно враховувати. Наприклад, важливо не тільки те, з якої країни ваш засновник, а й то – в якому банку відкритий валютний рахунок Вашого підприємства.

 

В цій статті ми сформулювали для вас алгоритм основний дій:

  1. Почнемо з простого (і приємного) і визначимо розмір дивідендів, враховуючи частки кожного учасника в статутному капіталі. Наприклад, два засновники внесли до статутного капіталу грошові кошти, в співвідношенні 40% і 60% від розміру статутного капіталу відповідно. Це означає, що з прибутку в розмірі 1 000,00 грн необхідно нарахувати дивідендів – першому засновнику – 400,00грн, а другого – 600,00грн.
  2. Визначаємо період, за який будуть виплачуватися дивіденди, а також розмір чистого прибутку, що підлягає розподілу. Ці показники повинні підтверджуватися даними відповідної фінансової звітності. Складаємо Протокол зборів засновників.
  3. Отримуємо від Вашого засновника довідку про те, що він є резидентом своєї країни. Довідка повинна бути видана органом країни нерезидента, який вказаний у відповідному міжнародному договорі (п.п.103.5 ст.103 ПКУ). Далі довідку потрібно легалізувати в Україні.
  4. Тепер менш приємний крок – визначаємо розмір податків та зборів:

    • Для резидента-физлица все достаточно просто – это НДФЛ (подоходный налог) по ставке 5% (согласно п.п.167.5.2 ст.167 НКУ) и военный сбор по ставке 1,5% (п.п.1.2 п.161 подраздела 10 раздела 10 НКУ).  Для резидента – фізичної особи все достатньо просто – це ПДФО (прибутковий податок) зі ставкою 5% (згідно п.п. 167.5.2 ст. 167 НКУ) та військовий збір зі ставкою 1,5% (п.п.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу 10 НКУ)
    • З нерезидентами складніше. Є ряд Конвенцій, укладених між владою України та владою інших країн для того, щоб уникнути подвійного оподаткування прибутку та майна, а також, запобігти ухилення від оподаткування. Вам необхідно вивчити положення відповідної Конвенції, для того, щоб отримати відповіді на питання про ставки податків і порядку їх утримання.
  5. Наступний етап – підготовка документів відповідно до вимог Вашого банку для придбання валюти на виплату дивідендів. Звертаємо Вашу увагу, що будь-який банк дуже обережно ставиться до оформлення документації за такими операціями. Як показує практика, 100% гарантії про позитивне рішення – немає.
  6. Ура! Нарешті Вам вдалося скласти «ідеальний» з точки зору банку комплект документів (три рази пояснити, як сформована сума дивідендів, п'ять разів переробити протокол, сто раз поспілкуватися з працівниками банку різних рівнів), і Вам дали добро на покупку валюти!
  7. Ви на фінішній прямій! Не забувайте, що виплата дивідендів супроводжується утриманням і сплатою податків до бюджету. Податки і збори (якщо утримання відбувається в Україні) повинні бути перераховані до бюджету одночасно з виплатою дивідендів (п.п.168.1.2 ст.168 ПКУ). Якщо дивіденди не виплачено, то податки необхідно перерахувати в бюджет з усією нарахованої суми не пізніше 30-го числа місяця, наступного за місяцем складання Протоколу про виплату дивідендів (п.п.168.1.5 ст.168 ПКУ).
  8. І не забудьте, що фізичні особи після закінчення року повинні задекларувати отримані (нараховані) дивіденди.

 

Якщо в подібній ситуації у вас більше питань, ніж відповідей, тоді давайте шукати відповіді разом! Грамотно підготувати документи, уникнути ризиків, прийняти правильні рішення Вам допоможуть фахівці Audit-Invest.

Вам потрібно лише зателефонувати в Audit-Invest або замовити дзвінок та наші фахівці з радістю допоможуть вам.

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

Команда експертів Audit-Invest допоможе вам впоратися з ситуацією будь-якої складності, пояснить складні речі простою мовою та допоможе знайти вірне рішення.

 

 

 

ДІЗНАВАЙТЕСЬ ВСІ НАЙАКТУАЛЬНІШІ НОВИНИ ПЕРШИМИ!

Підписуйтесь на сторінку в Facebook https://www.facebook.com/AuditInvestAF/

На YouTube-канал https://www.youtube.com/channel/UC0aP1QvLTGFTDhSYBTqYnTw

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber