Чи можуть незначні помилки в документах стати підставою для висновків про відсутність господарської операції?

Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

До Верховного Суду України (далі – ВС) звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю з позовом (далі – позивач) про скасування податкових повідомлень – рішень (постанова № 820/1124/17 від 05.01.2021 р.). Внаслідок проведення документальної перевірки контролери на підставі власних висновків збільшили суму грошового зобов’язання з податку на прибуток, зменшили податкове зобов’язання з ПДВ з одночасним зменшенням податкового кредиту з ПДВ, зокрема через те, що певні господарські операції викликали сумніви у частині їх реальності.

Аргументами контролюючого органу були:

1) згідно інформації від інших контролюючих органів та даних з інформаційних баз податківців неможливо підтвердити факт постачання товарів на користь позивача та подальше постачання таких товарів від позивача, оскільки його контрагенти не знаходять за юридичною адресою, змінюють місце обліку в контролюючих органах, не мають трудових, матеріальних ресурсів для проведення господарської діяльності, не звітують до контролюючих органів;

2) надані позивачем товарно-транспортні накладні оформлені з недоліками, не містять інформації щодо навантажувально-розвантажувальних робіт, не вказані конкретні адреси.

Позивач, в свою чергу, надав до розгляду всі первинні документи (договори, специфікації, видаткові накладні, податкові накладні, ТТН, виписки банку, довіреності, ОСВ), які підтверджують здійснення господарських операцій з контрагентами та свідчать про відсутність порушень податкового законодавства.

У результаті розгляду справи Верховний Суд зробив ряд висновків, зокрема:

  • деякі помилки в документах чи неточності у їх оформленні, не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних випливає, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов`язаннях платника податків мали місце.
  • підтримано позицію щодо того, що норми податкового законодавства не ставлять у залежність достовірність даних податкового обліку платника податків від дотримання податкової дисципліни його контрагентами. Тобто, порушення певним постачальником вимог податкового законодавства чи правил ведення господарської діяльності не може бути підставою для висновку про порушення покупцем вимог законодавства.
  • відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Підприємство повинно мати відповідні належно оформлені первинні документи, які в сукупності мають свідчити про беззаперечний факт реального вчинення господарських операцій, що є підставою для формування платником податкового обліку.
  • твердження про відсутність реальності господарських операцій з огляду на відсутність у контрагентів трудових та матеріально-технічних ресурсів податківцями виключно на підставі аналізу наданої іншими контролюючими органами інформації носить виключно інформативний характер. Посилання контролюючого органу на таку інформацію, як критерій оцінки реальності господарських операцій, є безпідставними.

 

Посилання контролюючого органу на наявність недоліків в заповненні товарно-транспортних накладних, по взаємовідносинах з контрагентами, як підставу для невизнання реальності господарських операцій, суди першої та апеляційної інстанції обґрунтовано відхилили, оскільки, незазначення в товарно-транспортних накладних певної інформації, зокрема щодо проведення навантажувально-розвантажувальних робіт, не може свідчити про відсутність самого факту перевезення придбаних ТМЦ. Крім того, документи на перевезення товарно-матеріальних цінностей з наслідками формування ПДВ не є обов’язковими при оподаткуванні операцій за договорами купівлі-продажу чи поставки, вони є обов’язковими в разі оподаткування операцій за договорами саме перевезення, а факт передання товару та, відповідно, набуття права власності на нього підтверджується видатковими накладними.

 

Джерела:

https://buhgalter911.com/uk/news/news-1056305.html

https://www.buh24.com.ua/vs-vislovivsya-shhodo-realnosti-gospodarskih-operaczij/

 

Залишилися питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Узнай первым!
Подпишитесь на рассылку и получайте
только самую полезную информацию для вашего бизнеса!
Подписаться

    Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в течение 5 минут

      Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в ближайшее время

      КиевДнепрКаменское
      Написать в
      Viber