Закон № 2142: Що змінилося для «спецгрупи» єдиного податку з 5 квітня 2022 року

Закон № 2142: Що змінилося для «спецгрупи» єдиного податку з 5 квітня 2022 року

 

  • Перейти у «спецгрупу» можна у будь-якому місяці під час війни

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку «спецгрупи»:

  • у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року – з 1 квітня 2022 року;
  • у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року – з наступного робочого дня після подання заяви.

Для новостворених суб’єктів господарювання правила і дата потрапляння до «спецгрупи» не змінилися.

розділ XX підрозділ 8 пп.9.8 ПКУ

 

  • Зміни щодо ПДВ

Платники у «спецгрупі» звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а їх реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.

Важливо! Звільнення від оподаткування не застосовується до операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту та з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

розділ XX підрозділ 8 п.9 ПКУ

  • Зміни щодо податку на прибуток

Платники податку на прибуток підприємств (у тому числі платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період, не перевищує 40 мільйонів гривень), які прийняли рішення про перехід до «спецгрупи», або відмовилися від неї, подають декларацію з податку на прибуток за той період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток.

При цьому самі строки подання декларації з податку на прибуток не змінюються. Отже, якщо ви перейшли до «спецгрупи» з 1 квітня, декларацію з податку на прибуток треба подати лише за 1 квартал – протягом 40 днів після його завершення. Якщо війна (а з нею і «спецгрупа») завершиться у червні, то далі доведеться повернутися до податку на прибуток. За 2 квартал ви звітуватимете з єдиного податку, а от за 3 квартали і рік – вже знову з податку на прибуток.

  • Звітність з єдиного податку у «спецгрупі» 

Податковий (звітний) період для платників «спецгрупи» дорівнює календарному місяцю. І строки подання декларації – звичайні місячні. Тобто протягом 20 днів після закінчення звітного місяця!

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Чекаємо нову форму декларації, спеціально для «спецгрупи»!

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber