Новий порядок ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами

Головним управлінням ДПС у м. Києві надано інформацію, що з 1 січня 2021 року фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають вести облік доходів і витрат. Також, фізичні особі-підприємці повинні мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Ведення обліку може здійснюватись як у паперовому так і в електронному вигляді.

Облік доходів і витрат здійснюється за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів України. На сьогодні і до моменту затвердження нової форми МФУ залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, яка затверджена Наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481.

Фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, матимуть змогу вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, зможуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Довільна форма ведення обліку доходів передбачає ведення облікових записів у будь-якому реєстрі, а саме у паперовому зошиті, журналі, електронній таблиці або у файлі Excel. Платники можуть продовжувати вести Книгу обліку доходів та Книгу обліку доходів і витрат за формами, затвердженими наказом МФУ від 19.06.2015 р. № 579.

Самозайняті особи зобов’язані продовжувати дотримуватись вимог ПКУ щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників.

Нововведення, що діятимуть з 1 січня 2021 року, стосовно внесення самозайнятою особою місячних оборотів до довільного реєстру, мають відповідати змісту первинного документу.

 

Джерела:

 Зміни в порядку ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber