До якого контролюючого органу подавати податкову декларацію з податку на нерухоме майно?

Багатьом у червні зателефонували з податкової та рекомендували подати Податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (надалі – Декларація) до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади.

Форма Податкової Декларації затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (у редакції наказу Мінфіну від 15.11.2018 р. № 897).

Згідно з приміткою 6 до Декларації, відповідно до п.п. 266.7.5 ПКУ платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок), подає Декларації до відповідних контролюючих органів за місцезнаходженням об’єкта(ів) оподаткування, в яких перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

У разі створення об’єднаної територіальної громади, до якої входять територіальні громади адміністративно-територіальних одиниць, розташованих у різних районах, Декларація надається до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади.

Водночас, в умовах проведення адмінреформи (згідно з розпорядженнями КМУ від 12.06.2020 р. №№ 707-р – 730-р про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад областей) у разі створення територіальної громади у містах з районним поділом, згідно з розподілом повноважень між контролюючими органами, що обслуговують райони міста, визначено один контролюючий орган, який уповноважений на адміністрування місцевих податків і зборів.

Враховуючи зазначене, якщо об’єкти нерухомості знаходяться на території територіальної громади у місті з районним поділом в різних районах такого міста, Декларація надається до контролюючого органу, який уповноважений на адміністрування Податку у такому місті.

Разом з цим зазначаємо, що у разі подання Декларації до іншого контролюючого органу, платнику надійде повідомлення про ДПІ, яка уповноважена на адміністрування Податку у даному місті.

Наприклад: Якщо об’єкти нерухомості розташовані у різних районах міста Дніпро – Новокодацькому та Центральному, звітність (як і раніше) ми подаємо за місцем реєстрації об’єкта нерухомості, при цьому зазначаємо код КОАТУУ Дніпровської територіальної громади – «12 101 00000». Також не буде помилкою, якщо Декларація буде подана одразу до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади.

Щодо подальшої сплати податку, то реквізити для сплати однакові для обох районів, так як податок ми сплачуємо до адміністративної громади.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber