Що робити та як повернути надмірно виплачений ПДВ?

Повернення коштів із електронного ПДВ-рахунку до СЕА

Підготовлено:

Олена Єременко, сертифікований аудитор

 

Все частіше до нас надходять питання про можливість повернення коштів із електронного ПДВ-рахунку до СЕА…

 

Класична ситуація

Накопичення зайвої суми коштів на електронний рахунок найчастіше відбувається у підприємств-імпортерів або тих компаній, які працюють з покупцями на умовах передоплати.

Для своєчасності реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування (НН / РК) такі підприємства змушені перерахувати кошти на рахунок в систему електронного адміністрування (СЕА) для забезпечення реєстраційного ліміту, оскільки податковий кредит отримують пізніше, наприклад, по факту поставки товару в разі імпорту.

Таким чином, вже на дату подання Декларації з ПДВ сума коштів на рахунку в СЕА ПДВ платника податків перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої звітності (рядок 18.1 Декларації) або взагалі формується негативне значення (рядок 19 Декларації).

 

Що робити та як повернути надмірно виплачений ПДВ?

Є два варіанти використання надмірно виплачених на електронний рахунок до СЕА ПДВ коштів:

  • повернення грошових коштів з разунку у СЕА на поточний рахунок підприємства,
  • перенарахування грошових коштів з рахунку у СЕА до бюджету за рахунок виплати податкового боргу з ПДВ, який виник після 01.07.2015 р.

Підприємство може сумістити обидва варіанти, та заявити частину коштів до повернення на поточний рахунок, а частину – направити до бюджету за рахунок погашення податкового боргу.

 

Обов’язкові умови для повернення коштів с рахунку у СЕА наступні:

  • відсутність перевищення суми ПДВ по зареєстрованим за поточний період в ЄРПН виходить НН / РК над сумою податкових зобов’язань по Декларації в цьому звітному періоді (Розділ І).

Зверніть увагу, що мова йде не про показник ΣПеревищ, а про ситуацію навпаки, коли по декларації сума податкових зобов’язань з ПДВ задекларована менше, ніж за даними ЄРПН. Хоч така ситуація і здається абсурдною, але вона цілком можлива.

  • якщо зменшення показника загальної суми поповнення електронного рахунку (ΣПопРах) на суму заявлених до повернення коштів не повинно привести до формування від’ємного значення суми реєстраційного ліміту.

 

Порядок повернення надмірно перерахованих коштів

Прийнявши рішення про повернення коштів на поточний рахунок, підприємство заповнює і подає до поточної Декларації з ПДВ Додаток 4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та / або суми коштів на рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість та / або обліку реєстраційної суми платника податків, який реорганізується, в розрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4) ».

У Додатку 4 необхідно:

  • заповнити гр.4 таблиці 2: вказати актуальні на дату подання декларації дані про залишок на рахунку в СЕА, узгоджених податкових зобов’язаннях і існуючому податковий борг по ПДВ, а так само суму різниці між цими показниками;
  • заповнити таблицю 3 і вказати реквізити рахунку підприємства, на який необхідно зробити повернення коштів (сума не може перевищувати показник, який розрахований в гр. 4 таблиці 2 додатка 4).

 

Зверніть увагу!

Вже на дату подання Декларації з ПДВ із заповненим Додатком 4, в системі СЕА зменшиться реєстраційний ліміт через зменшення показника ΣПопРах на суму, яка відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню на поточний рахунок платника податку. При цьому фактичне повернення грошових коштів на поточний рахунок підприємства відбувається пізніше.

Нормами ПКУ та Порядку №569 не передбачено заповнення будь-яких інших форм заяв на повернення грошових коштів, надмірно перерахованих в систему СЕА.

 

Що далі?

Після обробки всіх податкових декларацій з ПДВ, не пізніше останнього дня місяця наступного за звітним, ГФС направляє Державній казначейській службі Реєстр, в якому зазначаються такі дані:

  • найменування платника
  • податковий номер та індивідуальний податковий номер
  • сума податку, що підлягає перерахуванню у бюджет або на поточний рахунок платника податку,
  • та реквізити такого рахунку.

У свою чергу, казначейство на підставі даного Реєстру протягом п’яти робочих днів після закінчення граничного строку самостійної сплати платником податків сум податкових зобов’язань, проводить відповідне перерахування.

Наприклад, якщо підприємство подасть додаток Д4 разом з декларацією з ПДВ за серпень 2018 (не пізніше 20 вересня), то на поточний рахунок підприємства грошові кошти повинні бути зараховані не пізніше 5 жовтня 2018 р.

 

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber