«Збиткові» продажі та податкові наслідки!

Підготовлено:

Наталія Колпакова, аудитор Департаменту аудиту, МСФЗ та консалтингу

Буває так, що інколи підприємству необхідно реалізувати товари, готову продукцію за ціною нижчою, ніж ціна придбання або собівартість виготовлення. На думку контролюючих органів, така операція не має ділової мети. Проте причини таких дій можуть бути різними. Наприклад, компанія просуває нову лінійку продукції, або в наявності є застаріли запаси, продаж яких за низькою ціною все одно буде більш вигіднішим, ніж вартість зберігання їх в подальшому.

Таким чином, «дешеві» продажі можуть бути  звичайними господарськими операціями.

Проте щоб уникнути будь-яких питань з боку податкових органів, треба добре розуміти особливості оподаткування таких «збиткових» операцій. В даній статті зупинимося на актуальному  – ПДВ-наслідках та впливі на податок на прибуток. Розглянемо ситуацію з продажу придбаних товарів за ціною нижче ціни придбання.

ПДВ-наслідки:

  • по-перше, платникам податків потрібно визначити мінімальну податкову базу для нарахування ПДВ з такого продажу. Пунктом 188.1 ст.188 ПКУ передбачено, що база оподаткування визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче ціни придбання в разі постачання товарів/послуг;
  • по-друге, ПКУ не встановлено визначення терміну «ціна придбання». На нашу думку, ціна придбання – це вартість товарів, що вказана в договорі на поставку та сплачується постачальнику. Такої ж позиції дотримується і ДПС у своїх індивідуальних податкових консультаціях.

Важливо розуміти, що за П(С)БО 9 «Запаси» первісна вартість запасів, що придбані за плату, це собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат:

  •  сум, що сплачуються за договором постачальнику (продавцю) за  вирахуванням  непрямих  податків;-        сум ввізного мита;
  • сум непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються  підприємству;-        транспортно-заготівельних   витрат (витрати на транспортування, вантажно-розвантажувальні роботи, витрати  зі  страхування  тощо);
  • інших витрат,   які   безпосередньо  пов’язані  з  придбанням запасів і доведенням їх  до  стану,  в  якому  вони  придатні  для використання  у  запланованих  цілях. Саме тому ціна придбання не дорівнює собівартості придбаних запасів, які обліковуються на рахунках 20 «Виробничі запаси », 22 «МШП», 28 «Товари».
  • по-третє, загальна сума податкових зобов’язань з ПДВ буде складатись з двох частин:
  • ПДВ за договірною ціною, що підтверджується податковою накладною на покупця;
  • ПДВ на суму перевищення мінімальної бази над договірною ціною.  Податкова накладна виписується «на себе» з типом причини «15».

Реєстрація таких податкових накладних здійснюється в загальні строки, що передбачені ст.201 ПКУ. За несвоєчасну реєстрацію штрафні санкції застосовуються також у загальному порядку.З ПДВ розібралися, та виникає наступне питання – як правильно відобразити витрати з донарахування ПДВ у бухгалтерському обліку? Чи  має підприємство право врахувати у фінансовому результаті до оподаткування витрати на суму донарахувань з ПДВ?

В бухгалтерському обліку суми донарахованого ПДВ включаються до складу інших операційних витрат, рахунок обліку 949, в періоді їх нарахування. В податковому обліку – нормами ПКУ не передбачено коригувань фінансового результату до оподаткування на суму витрат з операцій донарахування ПДВ до мінімальної бази (в даному випадку – до ціни придбання).

Таким чином, це витрати періоду як в бухгалтерському, так і в податковому обліку. Робимо такі висновки:

  • продавати товари нижче ціни придбання не заборонено,
  • але потрібно пам’ятати про особливості оподаткування таких операцій!

А ось в ситуації з продажу власної продукції за ціною нижче собівартості є інші нюанси оподаткування, про що поговоримо в наступній статті.

 

Залишились питання? Зв’яжіться с нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber