Чи підлягає оподаткуванню вартість групового навчання працівників англійській?

Чи підлягає оподаткуванню вартість групового навчання працівників англійській мові?

Продовжуємо серію практичних рекомендацій з актуальних питань, пов'язаних з оподаткуванням та ризиками стосовно додаткового блага.

Питання наступне: Чи підлягає оподаткуванню вартість групового навчання працівників англійській мові?

ПДФО і ВС. Згідно ст. 165 ПКУ не включаються до складу оподатковуваного доходу фізичної особи (працівника):

§ п.п.165.1.21 ПКУ – кошти, сплачені роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищують у 2018 році – 11 169 грн. за кожний повний / неповний місяць навчання,

§ пп.165.1.37 ПКУ – витрати роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника відповідно до закону.

Як видно з наведених норм, якщо навчання англійській мові проводиться не в навчальному закладі (вищому або професійно-технічному), не є обов'язковим за законом, то для фізичної особи (працівника) витрати підприємства на навчання англійської – додаткове благо.

 

 

ЄСВ. Згідно п. 3.10 і п. 3.24 Інструкції №5 витрати підприємства на платне навчання працівників і членів їх сімей, які не пов'язані з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом, а також витрати підприємства на підготовку і перепідготовку кадрів не включаються до ФОП, і, отже, не будуть базою для нарахування ЄСВ.

Згідно п.11 розд. II Переліку №1170 не нараховують ЄСВ на витрати на платне навчання працівників і членів їх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю і здійснюване за договором між підприємством та навчальним закладом.

У разі невиконання наведених вище умов (а саме – навчальний заклад, навчання, наявність договору, підготовка, перепідготовка кадрів), такі витрати будуть базою оподаткування ЄСВ.

ПДВ. У разі відсутності зв'язку витрат з господарською діяльністю підприємства, є присутнім ризик застосування норми по пп. «Г» п. 198.5 ст.198 ПКУ щодо донарахування податкових зобов'язань.

Головний висновок – з витратами на навчання англійській треба бути обережними. Однак завжди знайдеться вихід і відкриті двері, навіть в найскладніших ситуаціях. Телефонуйте, ми завжди раді Вам допомогти!

Розібратися в правильності нарахування витрат і визначенні допблага Вам допоможуть експерти Audit-Invest. Щоб бути впевненим правильності рішення не обов'язково вчитися на власних помилках, а достатньо отримати якісну консультацію.

 

Вам потрібно лише зателефонувати в Audit-Invest або замовити дзвінок і наші фахівці с радістю допоможуть Вам.

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

Скористайтеся ефективним рішенням від Audit-Invest, мы знаємо все про податки!

ДІЗНАВАЙТЕСЬ ВСІ АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ПЕРШИМИ!

Підписуйтесь на сторінку у Facebook https://www.facebook.com/AuditInvestAF/

На YouTube-канал https://www.youtube.com/channel/UC0aP1QvLTGFTDhSYBTqYnTw

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber