Податкові наслідки операцій з безоплатної передачі ПММ Збройним силам України та іншим військовим формуванням

Положеннями п. 69.5 підр. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом від 15.03.2022 р №2120–IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України  та  інших законодавчих актів України  щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період воєнного стану», передбачено, що операції з добровільної передачі або відчуження, або вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь:

  • Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад,
  • Національній гвардії України,
  • Службі безпеки України,
  • Службі зовнішньої розвідки України,
  • Державній прикордонній службі України,
  • Міністерству внутрішніх справ України,
  • Управлінню державної охорони України,
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України,
  • іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням,
  • військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави,
  • органам місцевого самоврядування, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту,
  • сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій

без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Нормами пп. а) п. 216.3 ст. 216 ПКУ визначено наступне: у платників податків не виникає податкових зобов’язань з акцизного податку у разі документального підтвердження, що відповідний підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин.

Відповідно до чинного законодавства України, у разі введення на території України або в окремих її місцевостях режиму воєнного стану, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть відчужувати або вилучати майно, що перебуває у державній, приватній або комунальній власності (Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» з 24 лютого 2022р. з 24 лютого 2022р. на теріторрії Україні запроваджено воєнний стан.

Торгово-промисловою палатою України на своїй Інтернет-сторінці засвідчено форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) в зв’язку із воєнною агресією зі сторони РФ, текст Листа за посиланням – https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/protsedura-zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin-z-28-02-2022.

Враховуючи зазначене, в умовах настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) – протягом дії воєнного стану на території України, операції з безоплатної передачі пального на потреби ЗСУ та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, не є операціями з реалізації такого пального у суб’єктів господарювання, які отримували таке пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, і відповідно при здійсненні таких операцій у суб’єктів господарювання, які не є платниками з реалізації пального, не виникатимуть обов’язки:

  • отримувати ліцензію на право здійснення оптової або роздрібної  торгівлі  пальним;
  • реєструватися платниками акцизного податку та реєструвати акцизні склади;
  • враховувати обсяги пального, безоплатно переданого на зазначені потреби, при обрахунку обсягів, які суб’єкти господарювання мають право отримати протягом року на зберігання з метою використання виключно для потреб власного споживання (1000 кубічних метрів та платників єдиного податку четвертої групи –10000 кубічних метрів).

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

 

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber