Перспективне законодавство - податок на виведений капітал

Кардинальні зміни в підходах сплати податку на прибуток з 01.01.2019 року

На сьогоднішній день набирає актуальності питання введення податку на виведений капітал. Законопроект №8557 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», зареєстрований 05.07.2018 р., ініціатива комітету ВРУ з питань податкової та митної політики.

Із законопроектом №8557 можно ознайомитись за посиланням http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64356.

 

Що це таке?

Планується, що з 1 січня 2019 року податок на виведений капітал замінить податок на прибуток. Обкладенню податком буде підлягати не фінансова результат, розрахований за правилами бухгалтерського обліку, ПСБО або МСФЗ, а окремі операції:

  • опереації з виведення капіталу: виплата дивідендів неплатнику податку, виплата з повернення внесків власнику корпоративних прав – неплатнику податку, виплата частини прибутку державними, казенними та комунальними підприємствами,
  • прирівнені до операцій з виведення капіталу.

Звісно, найбільший інтерес викликають операції, що прирівнені до операцій з виведення капіталу. Наприклад, до таких операцій згідно законопроекту №8557 будуть відноситись:

  • виплата відсотків … комісій, інших винагород, відшкодувань, штрафів, пені, пов’язаних із залученням і/або використанням коштів, на користь нерезидентів за Переліком КМУ або на користь пов’язаної особи – нерезидента;
  • виплата фінансової допомоги неплатнику податку;
  • передача майна неплатнику податку без пред’явлення вимог про компенсацію його вартості (в тому числі безоплатно надані товари (роботи, послуги);
  • виплата роялті неплатнику податку;
  • виплата у зв’язку з внесенням до статутного капіталу неплатника податку;
  • виплата у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у неплатника податку – пов’язаного фізичної особи, що перебуває на спрощеній системі оподаткування та інше.

Для кожної операції встановлюєтсья своя база оподаткування, яка має обмеження, спеціальні умови та правила застосування.

 

Ставка

Для операцій з виведення капіталу – ставка 15%. Для операцій, прирівняних до операцій з виведення капіталу і донарахувань в цілях ТЦУ – ставка 20%. І тільки для операцій з виплати відсотків – ставка 5%.

 

Звітний період

Базовий звітний період – квартал, однак з новим терміном подання звітності – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

 

На що потрібно звернути увагу?!

Плануються нові зміни в визначеннях термінів, які істотно розширять базу оподаткування окремих операцій – «безкоштовно надане майно, роботи, послуги», «дивіденди», «звичайна ціна», «пов’язані особи», «фінансова допомога» та ін.

Також, зміни торкнуться питань трансфертного ціноутворення. Наприклад, для визначення господарської операції контрольованої встановлюється тільки один вартісний критерій – обсяг господарських операцій з кожним контрагентом перевищує поріг в 10 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

За оцінками експертів, ймовірність прийняття нової концепції оподаткування – велика. З огляду на:

  • що зміни торкнуться не тільки юридичних осіб, які перебувають на загальній системі оподаткування, а й в окремих випадках – платників на спрощеній системі оподаткування,
  • щоб такі зміни не стали для вас несподіванкою,
  • щоб був час підготуватися до них, десь перебудувати бізнес-процеси,

фахівцями Аудит Інвест готується серія оглядових практичних статей на тему «Податок на виведений капітал. Що треба знати всім ». Слідкуйте за нашими публікаціями!

 

Хочете запитати фахівця? Зв’яжіться з нами! Ми готові Вам допомогти!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

 

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber