ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК: ПЕРЕНЕСЕННЯ ЗБИТКІВ

Підготовлено:

Наталя Лещенко, Бухгалтер вищої категорії, провідний спеціаліст з ведення і контролю бухгалтерського та податкового обліку

Нині гаряча пора формування податкової звітності з податку на прибуток для платників цього податку  – квартальщиків. Тому на сьогоднішній день одним з найчастіших питань, що виникають у бухгалтерів, є питання правильності відображення у звітності збитків минулих періодів.

Нагадаємо, при визначенні прибутку підприємство, керуючись нормами ст. 134, ст.140 ПКУ, як платник податку, має право зменшити об’єкт оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулого року шляхом відображення суми такого від’ємного значення у р.3.2.4 Додатку РІ «Різниці» з перенесенням його від’ємного значення до рядка 03 «Різниці, які виникають відповідно до Податкового кодексу України (+, -)» Декларації.

Зменшення фінансового результату до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових років відноситься до податкових пільг. Згідно Довідника інших податкових пільг №98/2 станом на 01.04.2020 року пільга має код 11020301.

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233.

Згідно з нормою п.п. 1 п. 2 Порядку, яка набрала чинності з 01 січня 2020 року, суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких  пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ.

У зв’язку з цією нормою суб’єкти господарювання, що не сплачують податок на прибуток підприємств у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг, які відображаються у додатку ПП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

У додатку ПП відображаються відомості щодо:

  • коду пільги та найменування пільги за кожним видом податкових пільг з податку на прибуток підприємств згідно із довідником пільг, затвердженим Державною фіскальною службою України;
  • суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);
  • строку користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Розрахунок пільги з податку на прибуток, передбаченої пп. 140.4.2 ПКУ, здійснюється на підставі показників Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та рядка 3.2.4 додатка РІ до рядка 03 Декларації.

У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, сума пільги, передбаченої п.п.140.4.2. ПКУ, розраховується таким чином:

«Σ від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду» * «розмір базової ставки податку» /100.

У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

Зверніть увагу, у разі прийняття рішення стосовно коригування даних податкової звітності з податку на прибуток за минулі періоди (наприклад – 2019 рік) для внесення даних відносно  неврахованої суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулого податкового року (тобто 2018 року), підприємство  має право відповідно до ст. 50 ПКУ виправити таку помилку шляхом подання уточнюючої Податкової декларації з податку на прибуток підприємств або додатка ВП до Декларації, в залежності від обраного способу виправлення помилок.

Якщо платником податку на прибуток самостійно за попередній податковий рік  буде виправлено неврахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулого податкового (звітного) року, що зменшує позитивне значення об’єкта оподаткування, то на зменшену суму податкового зобов’язання з податку на прибуток нарахування штрафних санкцій та пені ПКУ не передбачено.

Поряд з цим платник податку на прибуток, який не користувався пільгою, передбаченою пп. 140.4.2 ПКУ та не подавав Звіт про суми податкових пільг у встановлений п.3 Порядку строк, зобов’язаний подати його за попередній звітний рік (квартал) за результатами якого самостійно виявлено не задеклароване від’ємне значення об’єкта оподаткування минулого податкового року. Звіт про суми податкових пільг останній раз подавався платниками податків за 4-й квартал 2019 року, на сьогоднішній час необхідність його подання скасовано.

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання Звіту за період, у якому суб’єкт господарювання користувався податковими пільгами, передбачена п. 120.1 ПКУ (штрафні санкції у розмірі 170 грн.) та ст. 163 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (адмінштраф для посадових осіб від 85 грн. до 170 грн. з урахуванням  тримісячного терміну).

При цьому якщо Звіт подано із порушенням строку за період, за який до нього вже застосовано відповідальність за неподання Звіту, то повторно штрафні санкції (за несвоєчасне подання Звіту) не застосовуються.

У випадку виникнення питань з відображенням нестандартних операцій в обліку команда експертів  Audit-Invest завжди готова прийти на допомогу. Досвід і професіоналізм нашої команди дадуть Вам можливість працювати спокійно і бути впевненим в завтрашньому дні.

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber