Як вибрати кращу аудиторську фірму: покрокове керівництво

Вирішили звернутися в аудиторську фірму за деякою послугою? Не знаєте, на що потрібно звертати увагу? Поговоримо про те, як не помилитися і довірити серце Вашого бізнесу кращій аудиторській фірмі?

Законодавство змінюється занадто часто, періодично виникають необґрунтовані перевірки, плинність кадрів збільшується – в цих умовах помилка у виборі аудиторської фірми може стати катастрофічною. Ось перелік критеріїв, на які необхідно звернути увагу, звертаючись до аудиторської фірми.

 

1. Скільки років існує компанія? Поцікавтеся, як давно працює на ринку аудиторська фірма? Тривалий термін свідчить про те, наскільки стабільна компанія.

 

Маючи досвід проведення аудиту, аудиторська фірма не може похвалитися цим публічно

 

2. Чи є у аудиторської фірми досвід роботи в наданні необхідної для Вас послуги? Обов’язково ознайомтеся з портфелем клієнтів і їх відгуками на сайті компанії. Це, мабуть, єдиний спосіб дізнатися про досвід. В аудиторських фірмах діє система конфіденційності і без дозволу клієнта про публікацію логотипу та відгуку, співробітники не зможуть Вам на практичних прикладах і реальних компаніях розповісти про виконані роботи. Тому, маючи досвід проведення аудиту для великих організацій, аудиторська фірма не завжди може цим похвалитися публічно.

 

3. Який розмір страхового покриття в полісі аудитора? Діяльність будь-якої аудиторської фірми застрахована. Але є одне «але». На яку суму? Малоймовірно, що Вашу компанію, припустимо, з мільйонним оборотом, влаштує страхове відшкодування в 50 000 грн. Професійна відповідальність перед замовниками аудиту повинна бути застрахована хоча б на 1 000 000 гривень.

 

4. Чи є у аудиторської фірми свідоцтва та сертифікати для надання Вам необхідної послуги? Базова документація, яка повинна бути у аудиторської фірми включає:

 

– Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;

– Свідоцтво про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, видане Аудиторською палатою України (зверніть увагу на термін дії);

– Свідоцтво про відповідність системи контролю якості, видане Аудиторською палатою України (зверніть увагу на дату видачі: контроль якості аудиторська фірма повинна проходити кожні 5 років);

– Сертифікати аудиторів, що працюють в даній аудиторській фірмі.

– Диплом АССА з Міжнародної Фінансової Звітності стане великою перевагою, якщо Вам буде потрібен аудит фінансової звітності складеної за МСФЗ;

Якщо Вам потрібен аудит банку або фінансової організації, тоді будуть потрібні додаткові сертифікати. Ми напишемо про них пізніше.

Існує ще багато міжнародних і національних сертифікатів, але їх наявність не є обов’язковою. Тому не варто мати сумніви щодо компетентності фахівців аудиторської фірми, зверніть краще увагу на пункт 2!

 

5. Яка кількість атестованих співробітників в компанії? Чи є для персоналу ця аудиторська компанія постійним місцем роботи? Це дуже важливий аспект, оскільки багато аудиторських фірм, не маючи достатньої кількості кваліфікованих фахівців, залучають аудиторів зі сторони. В результаті ціна за послугу підвищується, якість знижується і про конфіденційність не може йти й мови.

 

6. Чи є в штаті компанії юристи? Часто проблему потрібно вирішити, застосовуючи комплексний підхід, наприклад, при виставленні претензій з боку податкових органів потрібна допомога юриста для вирішення питання в суді.

 

7. Яка у вибраної фірми ділова репутація? Як це можна перевірити? Зверніть увагу на нагороди, дипломи та подяки з боку держструктур (Кабінет міністрів України, аудиторська палата України і т.д.), професійних організацій (Спілка аудиторів України) та комерційних заходів (участь аудиторів в форумах, конференціях і т.д.). Також, в Інтернеті можна перевірити аудиторську фірму на наявність скарг і конфліктних ситуацій. Зверніть увагу на сайт компанії. Сайт для галочки тут не підійде!

 

Не соромтеся запитати розрахунок із зазначенням вартості робіт кожного залученого працівника і повного переліку процедур

 

8. І скільки буде коштувати обслуговування в аудиторській фірмі? Пам’ятайте, що кваліфіковані фахівці не погодяться надавати послуги за занижену плату. Ще ціна може бути завищена через високий статус аудиторської фірми (бренду), для підтримки імені та якості послуг якої потрібні кошти. Але в будь-якому випадку, не соромтеся запитати розрахунок із зазначенням вартості робіт кожного залученого працівника.

 

Ну і на завершення, якщо фірма підходить Вам по всім перерахованим вище пунктам, щоб остаточно розвіяти всі свої сумніви, відвідайте офіс аудиторської компанії. Подивіться, як працює персонал, познайомтеся з аудиторами, керуючими партнерами.

 

Поради при виборі аудиторської фірми:

Вибирайте, аналізуйте, і тоді з гідністю зможете оцінити всі переваги роботи з аудиторською фірмою!

Підходьте відповідально до вибору аудиторської фірми!

Вибір за вами!

Успіхів!

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber