Як люди стають аудиторами? 

Єльченко Ольга Миколаївна

Керуючий партнер компанії “Аудит Інвест”, сертифікований аудитор

 

Чому людина вирішує займатися цією справою? Що її приваблює? Що її мотивує? Як вона обирає?

 Про це ми запитали, у нашого керуючого партнера, сертифікованого аудитора з 25 річним практичним досвідом Єльченко Ольги Миколаївни.

 

Які навички та риси характеру потрібні для роботи аудитором? Щоб людині дійсно подобалося цим займатися, не дивлячись на всі складнощі.

Головними якостями, якими повинен володіти аудитор, є, на мій погляд, любов до своєї справи та азарт. Захват, який викликає у людини спілкування з хаотичним масивом цифр, знаків, звітів. Здатність систематизувати, вникати в суть, знаходити зв’язки і розбіжності, котрі, як правило, і вказують на помилки. Це непідробне бажання розібратися, з’ясувати. Пам’ятаєте, в дитинстві подібний азарт виникав при вирішенні складних математичних завдань (як правило, аудитори в дитинстві дуже полюбляють цей предмет). Також важливу роль відіграє уважність, неупередженість та вміння дивитися на ситуацію більш масштабно. Дане вміння дозволяє бачити всю картину цілком і робити правильні висновки, які однозначно будуть корисними: або для виправлення помилок, або для отримання підтвердження, що шлях, обраний компанією, вірний.

Тому, якщо у вас є подібний азарт, любов до математики і критичне мислення, а також ви любите ставити перед собою завдання і завжди прагнете неодмінно «докопатися» до істини, не сумнівайтеся, професія аудитора напевно закохає вас в себе, як зробила це зі мною 25 років тому!

Які є складнощі в роботі аудитора, через які найчастіше йдуть з професії на інші посади?

В роботі аудитора основною складністю є нецікаві, однакові проекти, які не приносять розвитку. Так, якщо ви виконуєте однакову, статичну роботу і нічого не змінюється, ви не вдосконалюєтеся, і незабаром це вам обов’язково набридне. Інша справа, якщо компанії весь час різні, ви зобов’язані розуміти їх особливості і  різновиди побудови обліку, ви зіштовхуєтеся з чимось новим, навчаєтесь, поглиблюєте і розширюєте свої знання, бачите різні ситуації і їх вирішення, а найголовніше – їх наслідки. Запевняю вас, цей шлях ніколи не здасться безликим і нецікавим. У нашій компанії, наприклад, через аудитора проходять десятки клієнтів, які є унікальними в своєму роді, особливими. Компетенції фахівців зростають на очах, змушуючи їх вчитися, розбиратися в нових і нових проблемах. Переймати досвід у інших фахівців і чітко стежити за змінами в законодавстві. А їх багато! Я неодноразово бачила, як ростуть кадри в моїй компанії і як люди за відносно короткий термін стають фахівцями екстра-класу, які на льоту розбираються практично в будь-якій проблемі.

Як професійні організації стежать за дотриманням аудиторами кодексу етики?

В Україні це Комітет з контролю якості аудиторської палати України (АПУ) та Інспекція якості органу громадського нагляду за аудиторською діяльністю (ОСНАД). Контроль якості аудиторських послуг суб’єктів аудиторської діяльності здійснюється шляхом проведення перевірки якості послуг щодо дотримання ними міжнародних стандартів аудиту, принципу незалежності, ефективності внутрішньої системи контролю якості аудиторських послуг.

Кожен аудитор при прийомі на роботу обов’язково проходить додаткове навчання «Етика професійного бухгалтера» і підписує «Зобов’язання про нерозголошення комерційної таємниці та конфіденційної інформації».

Чим загрожує аудитору неякісне проведення своєї роботи?

Неякісне проведення роботи аудитором або наявність порушень при її проведенні, загрожують наслідками, як для самого аудитора, так і для аудиторської фірми, в якій він працює. Наслідки можуть бути різними, в залежності від ступеня тяжкості порушення. Наприклад: попередження, призупинення права на надання відповідних послуг, накладення штрафу на аудитора або компанію, в якій він працює і / або винятком аудитора і компанії з відповідних реєстрів.

Репутація для аудиторської фірми і аудитора зокрема – це найважливіше! Ми повинні бути абсолютно об’єктивні, висловлювати незалежну думку та чітко дотримуватися встановлених процедур. Неякісне проведення роботи – це халатність і спотворення результатів аудиторської перевірки. Результати такого аудиту можуть бути анульовані, і компанія змушена буде проводити повторний аудит, що тягне за собою втрату часу, ресурсів і втрату довіри перед партнерами.

 

Як новачкам починати аудиторську практику? Де потрібні аудитори? 

Я рекомендую починати роботу в якості помічника аудитора в надійних, перевірених компаніях з великим досвідом роботи. Тут вам дадуть грамотного наставника, заповнять всі відсутні знання, робота буде різноманітною, ви вивчите багато нової теорії, а також, що найголовніше, отримаєте безцінні практичні навички та неоціненний досвід. Ви стрімко зростатимете і напевно просунетеся по кар’єрних сходах.

Аудитор – це дуже престижна, завжди затребувана і високооплачувана професія. Придбавши її, ви зможете працювати як внутрішнім аудитором у величезній корпорації, так і незалежним аудитором у великій та престижній аудиторській компанії. Це завжди почесно, приносить хороший дохід, задоволення від виконуваної роботи і дає можливість самореалізації.

Якщо у вас є талант, цілеспрямованість, любов до професії, то не сумнівайтеся, ви досягнете успіху! 

Наша компанія із задоволенням чекає в свої ряди фахівців, які тільки починають свій шлях і які вже досягли певних висот. Ми готові стати для вас наставником, колегою, а в подальшому вашою родиною!

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber