Відображення в звітності ПДВ-пільги за операціями з металобрухтом та макулатурою

Підготовлено:

Наталя Лещенко, Бухгалтер вищої категорії, провідний спеціаліст з ведення і контролю бухгалтерського та податкового обліку

 

Після скасування квартального Звіту про пільги у платників податків з’явилася обов’язок щомісяця відображати отримані пільги в Декларації з ПДВ. І щомісяця виникають питання, як же правильно відобразити податкові пільги у різних випадках.

Розглянемо детальніше основні моменти заповнення Додатка 6 при здійсненні операцій, пов’язаних із здачею в утилізацію макулатури та металобрухту.

Згідно змін, внесених Законом від 20.11.2019 р. №488 до Порядку №21 від 20.01.2016 р., при складанні Декларації по ПДВ, у разі здійснення неоподатковуваних, звільнених від оподаткування господарських операцій, платники податків зобов’язані відображати інформацію про отримані податкові пільги в Таблиці 2 Додатка 6.

Нормами розділу V-1 Положення №21 визначено, що пільга по ПДВ розраховується за звітний період без наростаючого підсумку (лист ДПС України від 31.01.2020 р № 1617/6 / 99-00-07-03-02-17) .

Зверніть увагу, ПДВ-пільга виникає тільки в разі здійснення платником податку у звітному періоді операцій, звільнених від ПДВ на підставі ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародних договорів (п. 2 розд. V1 Порядку № 21). Обсяг таких операцій наводиться в ряд.5.1 декларації з ПДВ і відповідає показнику рядка «Всього» гр.5 таблиці 2 додатка Д 6. Експортні операції, операції з поставки медпрепаратів із ставкою податку в розмірі 7% в розрахунку податкової пільги з ПДВ не беруть участь.

Суми отриманих ПДВ-пільг розраховуються згідно формули (п. 3 розд. V1 Порядку № 21):

ΣПП = V пост.зв. × 20% – (V прид . З ПДВ 20% + + V прид . З ПДВ 7 % + V прид . З ПДВ 0 % / неоподатк) × 20%,

де:

ΣПП – сума ПДВ, не сплачена платником до бюджету в зв’язку з отриманням податкової пільги ( переноситься в гр. 4 таблиці 2 додатка Д 6 );

V пост.зв. – обсяги операцій з постачання на митній території України товарів / послуг, звільнених від оподаткування ПДВ ( гр. 5 таблиці 2 додатка Д6);

V прид. з ПДВ 20% і V прид. з ПДВ 7 % – обсяги операцій з придбання товарів / послуг, необоротних активів (без урахування ПДВ, нарахованого (сплаченого) під час їх придбання), оподатковуваних, відповідно, за основною ставкою та за ставкою 7%, які використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, причому на такі операції платником податку нараховано ПЗ відповідно до пп. 198.5 і 199.1 ПКУ (гр. 6 і 7 таблиці 2 додатка Д 6);

V прид. з ПДВ 0 % / неоподатк – обсяги операцій з придбання товарів / послуг, необоротних активів, звільнених від оподаткування та / або які оподатковуються за ставкою 0%, які використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ (гр. 8 таблиці 2 додатка Д6).

Згідно норм п. 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ тимчасово, до 01.01.2022 р звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, а також паперу і картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД, затверджених КМУ у відповідних Переліках .

Так, при здійсненні операцій з поставки відходів і брухту чорних і кольорових металів, а також паперу і картону для утилізації (макулатури та відходів), які утворились в процесі господарської діяльності, і якщо для здійснення такої операції товари і послуги підприємством не придбавались, сума ПДВ-пільги дорівнює сумі поставки відходів металів чи макулатури і, відповідно, в Таблиці 2 Додатка 6 заповнюються тільки стовпці 1-5.

Згідно норм п. 189.10 ПКУ, якщо внаслідок ліквідації необоротних активів отримуються комплектувальні вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності платника, на такі операції не нараховуються податкові зобов’язання. Якщо в подальшому платник податку вирішить продати такі активи, то при здійсненні операцій по їх постачанню він повинен нарахувати податкові зобов’язання по ПДВ в загальному порядку, передбаченому розділом V Податкового кодексу.              

Таким чином, при здійсненні операції з поставки металобрухту, що утворюється від ліквідації основних засобів, при визначенні розміру податкової ПДВ-пільги, у формулі бере участь облікова вартість металобрухту, оцінена за чистою вартістю реалізації, визначена згідно з нормами п.2.13 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2.

Виключити помилки і їх наслідки при проведенні пільгованих операцій, уберегтися від штрафів Вам допоможе команда експертів Audit-Invest. 

Досвід і професіоналізм нашої команди дадуть Вам можливість працювати спокійно при будь-яких життєвих обставинах і бути впевненим в завтрашньому дні.

Audit-Invest завжди тримає руку на пульсі змін податкового законодавства і знає все про пільги по ПДВ і порядок складання податкової звітності.

 

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

097 338 12 88, 050 340 11 17

af@audit-invest.com.ua

 

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber