Розблокування податкових накладних у воєнний час

З відновленням функціонування ЄРПН знов запрацювала «улюблена» усіма бухгалтерами процедура блокування податкових накладних. Ніяких послаблень для бухгалтера з огляду на військовий стан, за великим рахунком, не має. На війні, як то кажуть, як на війні. Та більш, 12 липня спливає термін прийняття зауважень та пропозицій Проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 31.05.2022р., яким передбачається посилення моніторингу ПН та РК. Згідно Проекту:

  • більшість розрахунків коригування будуть підлягати моніторингу;
  • будуть блокуватися ПН/РК, якщо платник податку, який їх склав, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку;
  • ПН/РК будуть блокуватися не лише у разі ризиковості платника, що склав такий документ, а й у разі ризиковості платника, який надіслав такий документ на реєстрацію;
  • ДПС зможе прийняти рішення про неврахування раніше прийнятої таблиці платника, якщо такий платник потрапив до «ризикових» або була отримана інформація щодо надання платником податку недостовірної інформації в поданій таблиці;
  • при визначенні ризиковості здійснення операцій будуть перевірятися «залишки» усіх товарів, а не тільки ризикових.

Зважаючи на близькі «покращення» та часті проблеми з реєстраційним лімітом, у багатьох платників постає питання щодо розблокування податкових накладних під час воєнного стану.

По-перше, звертаємо увагу на те, що строк, у який платник податку має право подати пояснення та документи на розблокування ПН/РК – подовжено на період дії воєнного стану. Таким чином, призупиняється перебіг строку у 365 днів з дати складання ПН/РК. Це означає, що надати пояснення ви можете після закінчення воєнного стану.

Якщо ж ви вирішили не чекати, і надати пояснення та документи, або подати Таблицю даних платника ПДВ, то за загальним порядком, Комісія регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після отримання інформації повинна ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК, або про врахування чи неврахування Таблиці та надіслати його вам.

Проте і для податківців призупинено перебіг строків під час війни. Це означає, що строки ухвалення рішень про реєстрацію або відмову також подовжені на час воєнного стану.

За інформацією з Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу – регіональні комісії (за винятком тимчасово окупованих територій) – працюють. Виходячи з нашого досвіду, можемо спрогнозувати, що рішення під час воєнного стану будуть прийматися, але з затримкою.

Більш того, у ЗІР навіть сформовано питання щодо умов роботи комісій та строків розгляду пояснень під час воєнного стану, але на сьогодні відповіді на нього ще немає.

Вважаємо, що у випадку, якщо ПН блокуються через «відсутність» залишків товару у виробників або у тих, хто купує товар у неплатників (у тому числі «військових» єдинників) подавати Таблицю платника ПДВ потрібно якнайшвидше, тому що без неї усі податкові накладні з «відсутнім» товаром будуть блокуватися. Щодо надання пояснень та документів до заблокованих ПН/РК – то потрібно приймати рішення – надавати їх зараз, чи доцільніше зайнятися цим питанням після нашої Перемоги.

У будь-якому випадку фахівці команди «Аудит-Інвест» нададуть вам допомогу у проведенні аналізу причин блокування податкових накладних та у пошуку шляхів вирішення проблеми. Допоможуть скласти пояснення та сформувати пакет документів, необхідних для розблокування ПН та РК або скласти Таблицю даних платника ПДВ.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber