Питання кадрів та заробітньої плати під час воєнного стану

Невихід на роботу

Як оформити невихід на роботу співробітників у воєнний час, якщо немає можливості перейти на дистанційну або надомну роботу (звільнення за прогул за цих умов заборонено):

1) для співробітників запроваджується простий. Нагадуємо, що згідно зі ст.34 КЗпП України, простий – це зупинка роботи, яка викликана відсутністю технічних та організаційних умов, необхідних для виконання роботи. Час простою оплачується у розмірі не нижче 2/3 встановленого посадового окладу співробітника (ст.113 КЗпП України).

2) Відповідно до частини 3 ст. 26 Закону про відпустки є можливість будь-якому працівникові піти у відпустку за власний рахунок у період дії карантину, встановленого КМУ. На даний момент карантин на території України діє до 31 травня 2022 року (Постанова КМУ від 23.02.2022р. №226), тому за наявності заяви від працівника можливе оформлення відсутності з цієї причини.

Що робити, якщо працівника мобілізували

24.02.2022 року набрав чинності Указ Президента України «Про загальну мобілізацію» № 69/2022.

На підставі відповідної повістки роботодавець зобов’язаний видати наказ про звільнення працівника від роботи на період проходження військової служби. У випадку, якщо співробітник покликаний на службу як резервіст, у наказі замість слів «у зв’язку із закликом під час мобілізації, на особливий період» необхідно вказувати «у зв’язку із закликом осіб із резервістів у особливий період».

За час військової служби за співробітником зберігається середня заробітна плата (ст.119 КЗпП України). Розрахунок проводиться згідно з Порядком №100, виходячи з нарахувань за останні 2 календарні місяці, що передують початку військової служби. Щомісячно перераховувати середню зарплату не потрібно. Введення простою на підприємстві не впливає на розрахунок та оплату середньої заробітної плати мобілізованим.

Якщо ж співробітник – доброволець (вступив до лав територіальної оборони), за ним зберігається робоче місце, і навіть середній заробіток, як у випадку із мобілізованими, за умови надання копії договору.

Матеріальна допомога

Відповідно до пп. 170.7.3 ст. 170 ПКУ підприємство має право надавати працівникам та іншим фізичним особам неоподатковувану нецільову матеріальну допомогу (за наявності відповідної заяви) у розмірі, що не перевищує у 2022 році – 3470 грн. на рік, при виконанні умови, що дана допомога надається менш ніж половині працівників і не має систематичного характеру.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці.Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber