ОБОВ’ЯЗКОВИЙ АУДИТ – 2022

Підготовлено:

Заказнова Ганна, аудитор Департаменту аудиту, МСФЗ та консалтингу

 

2022 рік ще не закінчився, проте у відповідальних управлінців вже виникає багато питань щодо складання, оприлюднення та аудиту річної фінансової звітності.

Фахівці ТОВ АФ «Аудит-Інвест» зібрали для вас найпоширеніші питання та підготували відповіді на них.

 

  1. Чи змінилися критерії обов’язкового аудиту фінансової звітності за 2022 рік?

Так, перелік розширився.

Ми вже надавали зміни  до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» № 996-XIV від 16.07.1999 р. (далі – ЗУ №996), що були внесені Законом України № 2435-IX від 19.07.2022 та набрали чинності з 10.08.2022 року (детальніше див.  статтю Бухгалтерські зміни з 10.08.2022 року).

Здебільшого, перелік розширився через введення до закону поділу груп компаній за критеріями. Тому, не буде зайвим нагадати, що до переліку тих, хто зобов’язаний складати  та подавати консолідовану фінансову звітність, складену за міжнародними стандартами аудиту, консолідований звіт з управління та консолідований звіт про платежі на користь держави, додано материнські підприємства великих груп (навіть якщо таке підприємство не є великим).

Виключеннями є суб’єкти інвестиційної діяльності, що не складають консолідовану фінансову звітність відповідно до норм МСФЗ 10 «Консолідована фінансова звітність» (п.31-33), а також материнські підприємства, що є одночасно дочірніми підприємствами, та не підпадають під сферу дії цього ж стандарту (п.4). Проте, варто відзначити, що в такому випадку, материнські підприємства, які також є дочірніми підприємствами, мають оприлюднити річну консолідовану фінансову звітність свого материнського підприємства разом з аудиторським звітом та консолідованим звітом про управління, в інакшому випадку має консолідувати та проходити аудит самостійно.

Отже, повний перелік підприємств, які повинні обов’язково провести аудит своєї звітності за 2022 рік буде таким:

  • Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях – не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом;
  • Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства – не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом;
  • Інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств – не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом.
  • Материнські підприємства великих груп (окрім суб’єктів інвестиційної діяльності та компаній, що є дочірніми компаніями і не складають фінансову звітність відповідно до МСФЗ) – консолідовану звітність не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом.

Також хочемо зазначити, що для материнських компаній малих та середніх груп, до складу яких не входять підприємства суспільного інтересу, передбачено звільнення від складання та подання консолідованої фінансової звітності та консолідованого звіту про управління (абз. 5 п.3 ст.14 ЗУ №996). При цьому закон не містить згадувань, що робити малим материнським компаніям малих та середніх груп, у складі яких є підприємства суспільного інтересу.

А от середні материнські компанії середніх або малих груп, до складу яких не входять підприємства суспільного інтересу, можуть полегшено зітхнути, адже цей пункт звільняє їх від обов’язку подавати консолідовану звітність, і дозволяє оприлюднювати лише окрему.

 

  1. При яких обставинах аудит фінансової звітності може знадобитися банку?

У разі залучення позикових коштів.

Найчастіше, банк вимагає від підприємства аудит фінансової звітності у разі укладання кредитного договору, аби впевнитися у платоспроможності позичальника. Річна фінансова звітність підприємства разом із аудиторським висновком може знадобитися вже на етапі укладання договору, тому у разі, коли підприємство потребує залучених коштів негайно, затверджена аудиторами звітність стане у нагоді.

Також, у кредитних договорах нерідко зустрічається пункт щодо зобов’язання позичальника щорічно надавати банківській установі річну фінансову звітність із аудиторським висновком. При цьому, це може бути не тільки окрема фінансова звітність, але й консолідована або комбінована – в залежності від того, хто є позичальниками та поручителями за договором.

Пряма умова щодо підтвердження фінансової звітності позичальника аудитором міститься в Постанові НБУ №351 від 30.06.2016 «Про затвердження Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями»

Так, банк, з метою визначення значення коефіцієнту ймовірності дефолту боржника, проводить оцінку фінансового стану. При цьому у випадку, якщо сума заборгованості буде перевищувати 200 000 тис.грн. або більше, банк запросить річну фінансову звітність/консолідовану фінансову звітність групи (у разі належності позичальника до групи юридичних осіб під спільним контролем/пов’язаних контрагентів), яка має бути підтверджена аудитором (п.48 Постанови №351). Подання звітності з аудиторським висновком в цьому випадку буде вимагатися банком не пізніше, ніж протягом трьох наступних календарних місяців після подання боржником – юридичною особою фінансової звітності відповідно до законодавства України.

 

  1. Чи є штрафи за не проведення обов’язкового аудиту?

Так, є. Проте на визначений законодавством період, штрафи не застосовуються.

Статтею 16316 КУАП передбачені штрафні санкції за несвоєчасне оприлюднення проаудованої фінансової звітності у розмірі від:

  • 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 грн. за перше порушення;
  • 2 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 34 000 до 51 000 грн. за повторне порушення.

При цьому сплата штрафу не звільняє підприємство від обов’язку проведення аудиту.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, було прийнято Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-IX (далі – ЗУ №2115), норми якого звільняють від адміністративної та/або кримінальної відповідальності за неподання чи несвоєчасне подання звітності (у тому числі фінансової звітності та аудиторських звітів) у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення.

Тим самим законом перенесено строки оприлюднення фінансової звітності разом із аудиторським висновком: звітність має бути оприлюднена протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документ.

Таким чином, хочемо зауважити, що у тримісячний термін після завершення воєнного стану підприємства мають оприлюднити усю необхідну звітність із відповідними аудиторськими висновками, інакше до нього можуть бути застосовані штрафні санкції, передбачені КУАП.

Міністерство фінансів України у своєму інформаційному повідомленні щодо подання та оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни наголосило, що відповідно до ЗУ №996, бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації, а господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у періоді їх здійснення. То ж, війна війною, а забувати про облік не варто.

 

  1. Чим ще загрожує «непроведений аудит»?

Податковими ризиками. Всім відома практика визнання підприємства ризиковим із відповідним блокуванням податкових накладних.

Норми ЗУ №2115, які ми щойно згадували, не поширюються на податкові правовідносини (пп.5 п.1 ЗУ№2115). Про цей момент звертають увагу податківці у своїх роз’ясненнях щодо застосування адміністративної відповідальності за порушення ведення податкового обліку у період дії воєнного стану (див. https://zak.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/614284.html або https://ck.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/614750.html ).

При цьому, відповідно до п.7 Додатка 1 до Постанови КМУ №1165 від 11 грудня 2019 року «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», відсутність подання контролюючому органу фінансової звітності за останній звітний період всупереч нормам пп. 16.1.3 та п 46 ПКУ – є одним з критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість. А саме п.46 ПКУ говорить, що річна фінансова звітність та консолідована фінансова звітність подаються контролюючому органу разом із аудиторським висновком, у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним.

 

  1. Чи звільняються від обов’язкового аудиту підприємства, які постраждали від війни?

На жаль, ні. Бідь-які звільнення відсутні, тільки є умови щодо перенесення строків та відтермінування застосування штрафів.

Специфічного звільнення для підприємств, що зазнали збитків або втрат, у тому числі через пошкодження та руйнування майна, або розташування активів на окупованих територіях, немає.

Для підприємств, що мають проводити обов’язковий аудит відповідно до ЗУ №996, передбачено перенесення строків виконання обов’язку з подання звітності (у тому числі фінансової звітності та аудиторських звітів) та термін не пізніше, ніж три місяці після припинення чи скасування воєнного стану.

Щодо податкового обов’язку таких підприємств надавати фінансову звітність разом з аудиторським висновком, то все залежить від того, чи є таке підприємство спроможним платником у розумінні норм пп.69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, та чи зможе довести це відповідно до Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, затвердженого Міністерством фінансів України Наказом №225 від 29.07.2022 року.

У разі, коли підприємство визнано таким, що не має можливості виконувати свої обов’язки, подання звітності для нього переноситься на строк до 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану. А для тих, хто є спроможним подавати звітність – строки не змінюються.

 

  1. Чому не варто відкладати обов’язковий аудит «на потім»?

По-перше, з метою упередження податкових ризиків: строки подання аудиторського висновку до податкової не змінилися,  та аудиторський висновок додається до документації з ТЦУ.

По-друге, ви зможете пройти аудит в поточному режимі без перевантажень з найкращою ціною на послугу.

У разі, якщо підприємство є спроможним подавати звітність, запит від контролюючих органів щодо надання аудиторського звіту (у випадку, якщо підприємство не виконало свій обов’язок своєчасно) може прийти будь-якої миті і строк виконання такого запиту буде «на вчора».

Також, для підприємств, що готують документацію із трансфертного ціноутворення, є необхідність подання контролюючим органам копії аудиторського висновку щодо бухгалтерської (фінансової) звітності платника податків за звітний період (звітні періоди) за який подається документація з трансферного ціноутворення (якщо його наявність є обов’язковою для платника) відповідно до пп 39.4.6 п.39.4 ст.39 ПКУ.

Термін подання документації (разом із звітністю та висновком) – до 1 жовтня року, наступного за звітним. Тобто, до цієї дати компанія, яка звітує по ТЦУ, вже повинна провести аудит та отримати аудиторський висновок.

Також хочемо зауважити, що усі відстрочення не звільняють підприємства від обов’язку з оприлюднення фінансової звітності після скасування або припинення воєнного стану. Тому, відкладаючи аудит фінансової звітності, ви просто накопичуєте справи.

На жаль, більшість підприємств України зазнали збитків: як фізичних, через знищення, руйнування, пошкодження чи окупацію, так і економічних, через падіння виробничої потужності, нестачу попиту, брак робочої сили, логістичних порушень тощо.

Наразі є можливість провести аудиторську перевірку з врахуванням обставин часу, без перевантажень та за оптимальну вартість.

 

Віримо у Перемогу.

Докладаємо своїх зусиль на економічному фронті.

 

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Дізнайтеся першим!
Підпишіться на розсилку і отримуйте
тільки найкориснішу інформацію для вашого бізнесу!
Підписатися

    Залиште свої дані, ми передзвонимо Вам протягом 5 хвилин!

      Залиште свої дані, ми зв'жемся з вами найближчим часом

      КиївДніпроКам'янське
      Написать в
      Viber