За який період та яку звітність подавати у 2022 році платникам податку на прибуток, які перейшли на єдиний податок 2%

Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

Платник податку на прибуток (який застосовує річний або квартальний звітний період), у разі переходу на спрощену систему в середині року, подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему, у термін на протязі 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

Наприклад, платник податку на прибуток, що  перейшов на сплату єдиного податку 2% з 12 травня 2022 року, повинен подати декларацію з податку на прибуток за звітний період півріччя 2022 року, в строк до 09 серпня 2022 року (включно). У цій декларації будуть враховані наростаючим підсумком результати діяльності, починаючи з 01 січня до 12 травня 2022 року. До декларації необхідно подати фінансову звітність. Платник податку на прибуток, який у 2022 році застосовує річний звітний період, у полі «Звітний (податковий) період» одночасно зазначає: півріччя 2022 року та базовий період квартал.

Якщо платник податку на прибуток (який застосовує річний або квартальний звітний період), в середині одного і того ж кварталу перейшов на єдиний податок 2%, і повернувся на загальну систему оподаткування, то він так само подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період, що передує кварталу, з якого він перейшов на спрощену систему, у термін на протязі 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду. А після відновлення платником податку на прибуток подає річну податкову декларацію у разі, якщо він застосовує річний звітний період, та квартальну, якщо він застосовує квартальний звітний період.

Наприклад, платник податку на прибуток, що перейшов на єдиний податок 2% з 01 травня 2022 року та повернувся на загальну систему з 01 червня 2022 року, повинен подати декларацію з податку на прибуток за звітний період півріччя 2022 року, в строк до 09 серпня 2022 року (включно). В цій декларації будуть враховані наростаючим підсумком результати діяльності, починаючи з 1 січня до 01 травня 2022 року. А надалі, після відновлення, якщо платник застосовує річний звітний період, то він подає податкову декларацію з податку на прибуток за підсумками звітного періоду 2022 рік. А якщо платник застосовує квартальний звітний період, то він подає декларацію з податку на прибуток за підсумками 9 місяців 2022 року та 2022 рік.

Звертаємо увагу, що після переходу на сплату податку на прибуток підприємств фінансовий результат до оподаткування податкового звітного періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), які відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, незалежно від того, чи застосовує платник податку коригувальні різниці чи ні. Тобто, у складі декларації з податку на прибуток необхідно подати додаток РІ, заповнивши відповідну строку додатка РІ «Сума доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування (пункт 41 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України)».

Додатково повідомляємо, що 15 березня 2022 року набрав чинності наказ МФУ № 58 від 10 лютого 2022 року, яким внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток. Оновлену форму подаємо за кодом J0100122 – для юридичних осіб та F0100722 – для фізичних осіб, починаючи зі звітного періоду півріччя 2022 року.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Узнай первым!
Подпишитесь на рассылку и получайте
только самую полезную информацию для вашего бизнеса!
Подписаться

    Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в течение 5 минут

      Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в ближайшее время

      КиевДнепрКаменское
      Написать в
      Viber