Уточненні обмеження НБУ, щодо валютних операцій 

Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

Правління Національного банку України послабило та уточнило низку обмежень на операції в іноземній валюті у постанові від 4 квітня 2022 року № 68 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18», яка набрала чинності з 4 квітня 2022 року. Зміни:

  • фізичним особам (волонтерам) дозволено переказувати іноземну валюту для купівлі товарів критичного імпорту, затвердженому постановою Кабінетом Міністрів України № 153 від 24.02.2022 р., за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн. (за курсом НБУ на дату операції)
  • тимчасово скорочено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 365 до 90 календарних днів. Нові вимоги застосовуватимуться до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року;
  • повернуто стандартні вимоги до банків щодо проведення ними належного аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції їх клієнтів.

    НБУ визначив, що спрощені вимоги до валютного нагляду з 4 квітня 2022 року застосовуватимуться лише до низки операцій: операції резидентів та нерезидентів для проведення мобілізаційних та інших заходів, визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони, операції резидентів із виконання зобов’язань, які забезпечені державною гарантією, операції МФО та деякі інші, а також для операцій, сума яких не перевищує 400 тис. грн;
  • розширено перелік виключень із загальної заборони на здійснення видаткових операцій за рахунками юридичних осіб в Україні, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти рф або рб, для забезпечення можливості цих юридичних осіб проводити виплату заробітної плати власним співробітникам, сплачувати податки та інші обов’язкові платежі державі, а також здійснювати деякі інші операції (дозволено: продавати безготівкову іноземну валюту (крім російських та білоруських рублів),; сплачувати банку комісію, платежі за банківські та інших фінансові послуги; здійснювати виплати, пов’язані зі страхуванням, оплати закладам охорони здоров’я вартості наданої допомоги, а також виплати страхового відшкодування шкоди життю, здоров’ю, майну потерпілих за договорами «автоцивілки» (із деякими обмеженнями))
  • надано можливість здійснювати переказ іноземної валюти для виплати пенсій громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, крім заборон, установлених постановою №18 (зі змінами), а саме щодо переказів в росію та білорусь.

Джерело:

Постанова НБУ № 68 від 04.04.2022 р.

Пояснення змін НБУ

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці.Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Узнай первым!
Подпишитесь на рассылку и получайте
только самую полезную информацию для вашего бизнеса!
Подписаться

    Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в течение 5 минут

      Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в ближайшее время

      КиевДнепрКаменское
      Написать в
      Viber