Опубліковано закони щодо подання звітності та особливостей оподаткування у період дії воєнного стану

Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

07.03.2022 р. опубліковано в газеті «Голос України» та набрали чинності Закони України відповідно до законопроектів № 7121 та № 7125:

  • Закон України № 2115-IX «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 р.;
  • Закон України № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р.

Законом України № 2115-IX встановлено, що фізичні особи, ФОП та юридичні особи повинні подати облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи протягом 3 місяців після припинення воєнного стану або стану війни. При цьому, у період воєнного стану та протягом 3 місяців після його завершення адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або документів не застосовується.

У разі відсутності фізичної можливості подати звітність та документи у термін, передбачений цим Законом, що пов’язано з наслідками бойових дій, то у цьому випадку адміністративної та/або кримінальної відповідальності не настає. Звітність чи документи необхідно подати протягом 1 місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.

Перевірки щодо повноти та своєчасності подання звітів чи документів  період дії воєнного стану або стану війни не здійснюються. Даний Закон не поширюється на податкові правовідносини.

Законом України № 2118-IX доповнено підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ пунктом 69, згідно якого на період до припинення або скасування воєнного стану на території України передбачається наступне:

  • платники податків звільняються від своїх обов’язків у разі неможливості їх виконання;
  • нові податкові перевірки не розпочинаються, а ті, що розпочаті – зупиняються;
  • передача майна ЗСУ не розглядається як операція з реалізації для цілей оподаткування, а вартість такого майна повністю враховується у витратах;
  • встановлюються особливості обігу підакцизних товарів, в т.ч. щодо передання пального ЗСУ.

 

Джерело:

Опубліковано закони про податкові пільги під час війни

Закон України № 2115-IX «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022  р.

Закон України № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці.Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Узнай первым!
Подпишитесь на рассылку и получайте
только самую полезную информацию для вашего бизнеса!
Подписаться

    Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в течение 5 минут

      Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в ближайшее время

      КиевДнепрКаменское
      Написать в
      Viber