ФСС роз’яснює про допомогу в разі призупинення дії трудового договору під час воєнного стану: лікарняних немає, декретні — є

Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

Лікарняні українським працівникам, з якими через війну призупинили трудовий договір, заплатить росія.

В умовах воєнного часу українські роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками — у такому випадку працівник тимчасово припиняє виконувати роботу, однак трудові відносини зберігаються.

Оскільки в період призупинення дії трудового договору з припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній, це тягне за собою також припинення права на компенсацію втраченого заробітку через тимчасову непрацездатність за рахунок роботодавця та за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (важливе виключення — виплати по вагітності та пологах: декретні допомоги ФССУ профінансує незалежно від призупинення дії договору).

Водночас, компенсація усіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора. росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки, у тому числі за час тимчасової непрацездатності.

Це передбачено Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136, який набув чинності 24.03.2022 р.: відшкодування заробітної плати, гарантійних і компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України (роз’яснення ФСС від 01.04.2022 р.)

В разі хвороби працівника в період призупинення дії трудового договору в нього немає права на оплату лікарняних, адже немає втрати заробітку (зарплату роботодавець не нараховує, хоча і має зафіксувати для отримання майбутньої компенсації від держави-агресора). А це головна умова для нарахування лікарняних (п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування та п. 2 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440).

Щодо оплати періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, є всі підстави вважати, що допомога по вагітності та пологах має бути оплачена.

ФСС вказує, що компенсація усіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора, зокрема, росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки за час тимчасової непрацездатності.

У випадку, коли на період призупинення дії трудового договору з’явиться е-лікарняний або працівник надасть паперовий листок непрацездатності, такий лікарняний:

1)має розглянути комісія (уповноважений) із соцстрахування та відмовити у призначенні допомоги з підстави відсутності втрати заробітку. Рішення комісії про відмову фіксується у розділі ІІ Протоколу засідання комісії із соціального страхування /рішення уповноваженого/. У графі «Причини відмови в призначенні допомоги (припинення виплати)» можна зазначити, наприклад, таке: «У період тимчасової непрацездатності призупинено дію трудового договору відповідно до ст. 13 Закону України від 15.03.2022 р. № 2136-IX»;

працівнику слід надати повідомлення про відмову у виплаті лікарняних з обґрунтуванням причин не пізніше 5 к. дн. після винесення відповідного рішення.

2) бухгалтерія має розрахувати розмір збитків працівника в сумі не нарахованої оплати періоду тимчасової непрацездатності. Це додається до не нарахованої зарплати, що має компенсувати в майбутньому росія.

 

Ми не припиняємо роботу над проектами, платимо податки, консультуємо, докладаємо всіх зусиль, щоб допомогти нашій економіці, клієнтам та державі у складних обставинах. Бухгалтерське обслуговування надається в повному обсязі, наскільки це можливо на цей час.
Ми завжди з вами на зв’язку, ми готові допомогти, ми раді просто слухати, що з вами та вашими близькими все гаразд і ви в безпеці. Дзвоніть нам частіше!

Залишились питання? Зв’яжіться з нами прямо зараз!

 097 338 12 88, 050 340 11 17

 af@audit-invest.com.ua

Узнай первым!
Подпишитесь на рассылку и получайте
только самую полезную информацию для вашего бизнеса!
Подписаться

    Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в течение 5 минут

      Оставьте свои данные и мы свяжемся с вами в ближайшее время

      КиевДнепрКаменское
      Написать в
      Viber